back to top

ViK Živinice savjetuje građane kako da zaštite vodomjere od smrzavanja

vik živinice savjetuje građane kako da zaštite vodomjere od smrzavanja

Niske  vremenske  temperature  i  slaba  zaštićenost  vodomjernih  mjesta,šahtova,  u  mnogim  slučajevima  prouzrokuju  pojavu  pucanja  stakla  vodomjera  a  često  i  oštećenje kompletnoga  vodomjera.

Usljed  smrzavanja vode  u  dijelovima  internih  vodovodnih  instalacija,  koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi, građani mogu ostati bez vode.

Neophodno je,da se blagovremeno izvrši zaštita od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom kažu u JP ViK Živinice.

Savjetuju korisnima usluga da  provjere jesu li vodomjerna okna dobro zatvorena, a u slučaju ekstremno niskih temeratura da zaštite instalacije unutar vodomjernog okna, stiriporom, građevinskom folijom ili staklenom vunom.

Ispuste vodu iz slavina u dvorištu.

Interene vododvodne cijevi koje nisu na propisnoj dubini a vode do garaža i dvorišnih  objekata  koji se ne griju , isrpaznite  ili toplkinski izolirajte  filcom ili građevinskom folijom, poručuju iz ViK-a .

U  pravilu,  voda  se  ledi  unajplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon što se voda zaledi. Korisnicima,koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo, da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu,te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje, da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom  oknu  sa  spuštenim poklopcem.

Zamrznute  instalacije  nikako  se  ne  smiju  odleđivati direktnim  polijevanjem  tople  vode  preko  njih,  niti  korištenjem  otvorenog  plamena.  Za  ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije,poručili su iz ViK-a.

Dijana Svrakić

rtvzivinice.tv

Drugi upravo čitaju