back to top

Veličanstveno obilježen Dan nezavisnosti BiH

veličanstveno obilježen dan nezavisnosti bihVeć nekoliko dana u školskim ustanovama obilježava se 1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.Danas je održana centralna manifestacija posvćena tom značajnom datumu u hiljadugodišnjoj istoriji Bosne i Hercegovine.

Građani i članovi raznih udruženja krenuli su ulicama grada od zgrade Druge osnovne škole ka spomen obiljležju šehidima i palim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata u Gradskom parku.

Kraj spomen obilježja i biste heroja Nesiba Malkića položeno je cvijeće.Nakon polaganja cvijeća kolona, predvođena Duvačkim orkestrom Konjuh, kretala se ka Bosanskom kultrunom centru, gdje je održana centralna svečanost.Svečanost je počela intoniranjem državne himne BiH u izvođenju učenika Osnovne muzičke škole.Učenjem fatihe odata je počast palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.

Prigodan referat o značaju ovog istorijskog datuma podnio je predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić, koji je podsjetio prisutne na dan kada su se građani BiH odlučili na referendumu za nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu i to preko 64 odsto glasova.

To je za narode BiH veliki dan i s ponosom obilježavamo 32-gu godinu nezavisnosti BiH, dana kada su građani BiH izašli 29.fenbruara i 1.marta 1992.godine na referendum i izglasali nezavisnosti!Dan nezavisnosti za jednu državu znači da je tog dana narod neposrednim glasanjem izrazio svoju političku volju da njegova država ubuduće bude nezavisna država, tj. da preuzme, između ostalog, odgovornost pred međunarodnom zajednicom za vođenje vanjske politike zemlje, da će poštovati ljudska prava i slobode, voditi miroljubivu politiku prema susjedima i da se neće služiti silom u međunarodnim odnosima. BiH je zemlja sa 1000-godišnjim postojanjem i jedna je od najstarijih u Evropi. Građani BiH treba da žive jedni s drugima, a ne jedni pored drugih”.

Velikom broju prisutnih u velikoj sali BKC obratio se i gradonačelnik dr.sc.Began Muhić, koji je čestitao Dan nezavisnosti BiH svim građanima države i dijaspore, te u kratkim crtama iznio sve snažniji razvoj privrede na području Grada Živinice.

U kulturno zabavnom dijelu programa nastupili su polaznici JU Dječijeg obdaništa, učenici Druge osnovne škole, Gradski mješoviti hor Živinice, Muzički obrazovni centar Magnifico, tamburaški orkestar s dirigentom Dinom Muminovićem, učenici JU Gimnazije i JU MSŠ Živinice.Na kraju KUD Živinice izveo je nekoliko igara naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u holu Bosanskog kulturnog centra postavljena je izložba posvećena ovom značajnom datumu u hiljadugodišnjoj istoriji BiH./Š.G./

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju