back to top

Uskoro Sarajevo postaje centar svijeta nauke i inovacija

uskoro sarajevo postaje centar svijeta nauke i inovacija

Bosna i Hercegovina uskoro će biti domaćin jednog od najznačajnijih događaja u oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa, koji će imati dubok i širok uticaj na zemlju i region.

MEDICON’23 i CMBEBIH’23
 Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu i Mediteranska konferencija za medicinski i biološki inženjering i računarstvo, održat će se od 14. do 16. septembra, označavajući prvi put da Bosna i Hercegovina bude domaćin prestižnog MEDICON događaja koji se tradicionalno održava svake 3 godine u zemljama Mediterana.

MEDICON i CMBEBIH konferencije će ugostiti svjetske eksperte i naučnike iz oblasti digitalizacije, zdravstva, vještačke inteligencije i inovacija. Sarajevo i Bosna i Hercegovina će biti centar svijeta za tri dana, pružajući neponovljivu priliku da u Sarajevu predstavimo najnovija istraživanja i rezultate iz navedenih oblasti. Otkrijte koja rješenja koriste najnaprednije zemlje svijeta i budite dio ovog inspirativnog događaja koji će oblikovati budućnost medicinskog inženjeringa i digitalne transformacije.

Naučni i društveni program na MEDICON’23 & CMBEBIH’23 pruža izvrsnu platformu za istraživače, naučnike, inženjere, studente kao i predstavnike javnog i poslovnog sektora, kako bi razgovarali o najnovijim otkrićima, inovativnim rješenjima i novim izazovima s kojima se suočavaju u domenima digitalizacije i digitalne transformacije. Posebna važnost pridaje se uključivanju mladih istraživača, koji čine više od 40% sudionika.

Digitalna transformacija je ključni faktor društvenog razvoja, a ove konferencije će se usredsrediti na primjenu digitalnih tehnologija u zdravstvenom sektoru. Sve je više medicinskih uređaja i sistema koji kroz vještačku inteligenciju i mašinsko učenje pružaju nove mogućnosti za dijagnoze, liječenje i praćenje stanja pacijenata. Ovo je presudno za unapređenje zdravstvene njege i povećanje kvaliteta života pacijenata.

Osim toga, konferencija će biti platforma za razmatranje kako digitalizacija može unaprijediti poslovanje, obrazovanje i industriju. Sudionici će imati priliku istražiti mogućnosti suradnje s digitalnim inovacijskim hubovima iz Bosne i Hercegovine, Grčke i Rumunije, te kako ova transformacija može otvoriti nove mogućnosti za ekonomski rast.

Očekuje se više od 300 sudionika iz preko 40 zemalja i uvjereni smo da će MEDICON’23 & CMBEBIH’23 doprinijeti daljem razvoju medicinskog i biološkog inženjeringa, kao i digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini i šire.

Prijave za konferenciju su još uvijek otvorene i možete se registrovati putem www.medicon2023.com.
Sve dodatne informacije možete dobiti putem medicon2023@gmail.com.

Ova konferencija je podržana od strane renomiranih međunarodnih organizacija za medicinski i biološki inženjering: Međunarodne federacije za medicinski i biološki inženjering (IFMBE) i Evropske alijanse za medicinski i biološki inženjering i nauku (EAMBES).

Podršku porojektu dali su Europska delegacija i Vlada SR Njemačke kroz projekt Eu4DigitalSME, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

Pridružite nam se na MEDICON’23 & CMBEBIH’23 kako bismo zajedno oblikovali budućnost digitalne transformacije, inovacija i medicinskog inženjeringa u Bosni i Hercegovini i širem regionu./Tim za medije/

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju