back to top

UP Vrijesak Živinice : Edukativno predavanje za pčelare

up vrijesak živinice : edukativno predavanje za pčelare

Udruženje pčelara Vrijesak Živinice u  subotu  je organizovalo edukativno predavanje za pčelare sa TK-a .

up vrijesak živinice : edukativno predavanje za pčelare

˝Bolesti i zdravstvena  zaštita pčela ˝ tema je o kojoj je prisutnima govorila  dr.veterinarske medicine Violeta Santrač iz  Institutu “Dr Vaso Butozan”.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, s azijske pčele na našu pčelu prešao je nametnik varroa. To je grinja veličine glavice pribadače koja siše pčeli krv i uništava pčelinje leglo.

Ako pčelar tog nametnika ne suzbija preventivno i pravovremeno, u vrlo kratkom roku varroa uništi cijelu društvenu zajednicu.

Dr.veterinarske medicine Violeta Santrač iz  Institutu “Dr Vaso Butozan iz RS, naglasila je da u borbi protiv varoe neophodno je da pčelari izvrše integrisanu kontrolu patogena, koja bi trebali dati željeni rezultat.

Edukaciji  pčelara iz TK , susjednih općina i gradova prisustvovali su i  ministar poljoprivrede TK Fedahija Ahmetović , koji je istakao da Vlada TK-a izdvaja značajna sredstva za poticaje pčelarima.

Prisutne je ovom prilikom pozdravio i  gradonačelnik Živinica, gosp. Began Muhić, i podržao ovakav vid edukacije pčelara.

Također, ovom skupu prisustvovali su i dekan Tehnološkog fakulteta Tuzla, prof. dr. Sead Ćatić emeritus prof.dr. Midhat Jasic.

Dijana Svrakić

rtvzivinice.tv

Drugi upravo čitaju