back to top

U okviru projekta “Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini“ potpisan Memorandum o razumijevanju

Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona bilo je domaćin i organizator aktivnosti vezanih za jačanje obrazovanja, razvoja, zapošljavanja.

Riječ je o projektu “Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini“ u okviru kojeg je potpisan Memorandum o razumijevanju a u okviru komponente „Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja i obuke“.

Memorandum su potpisali i projekat predstavili predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Pedagoškog zavoda TK i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH: Ahmed Omerović ministar za obrazovanje i nauku TK, Izet Numanović direktor Pedagoškog zavoda TK, Daniel Bagwitz direktor GIZ-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru te Chantal Felder zamjenica direktora za saradnju u Ambasadi Švicarske.

Nakon potpisivanja Memoranduma, osvrt na usvojeni Pravilnik o praktičnoj nastavi i prioritete u modernizaciji stručnog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona dao je Malik Ikanović pomoćnik ministra za ekonomsko-finansijske poslove u Ministarstvu za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona a Roman Gorowoj voditelj SVET komponente je predočio kratak pregled aktivnosti SVET projekta u Tuzlanskom kantonu.

Inače, komponenta projekta „Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u identificiranim projektnim regijama, s fokusom na dualno organizovano stručno obrazovanje i obuku, zelenu i digitalnu transformaciju.

U okviru predviđenih aktivnosti vezanih za projekat i potpisivanje Memoranduma, upriličene su posjete Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi u Tuzli, Institutu za zavarivanje Tuzla i Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla gdje je predstavljen projekat koji će putem lokalne subvencije implementirati Kantonalna privredna komora Tuzla.

“Izrazili smo veliko zadovoljstvo i posjeto značajne delegacije i ukazanim povjerenjem Komori kao partneru u projektu. Predstavili smo gostima naša dosadašnja iskustva kada je u pitanju obrazovanje kadrova i istakli neophodnost podizanja nivoa aktivnosti na unaprjeđenju elemenata dualnog obrazovanja. Postavili smo vioske ciljeve, prije svega, ka unaprjeđenju zakonskih okvira, ciklusa obuka mentora i master mentora, inoviranja Nastavnog plana i programa. Sve ovo upućuje na neophodnost i obavezu izuzetno visokog nivoa odgovornosti pri realizaciji aktivnosti u okviru ovog značajnog projekta. Svjesni smo velikog problema nedostatka radne snage i u Tuzlanskom kantonu, pojava uvoza radne snage iz drugih zemalja i želimo omogućiti našim članicama da osposobljavanjem učenika dođu do novih i kvalitetnih radnika. Predstavili smo naše dosadašnje aktivnosti na ovom projektu, i poručili da ćemo maksimalno raditi na promociji projekta i aktivnosti i u narednom periodu”, istakao je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla. Gosti iz Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Odjela za saradnju u Ambasadi Švicarske, uz zahvalnost na prijemu u Komori, izrazili su pozitivna očekivanja kada je u pitanju saradnja i uspješnost realizacije projekta.

Drugi upravo čitaju