back to top

Potpisan Sporazum o pružanju finansijske podrške Grada Tuzle radu Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari

U Gradskoj upravi Tuzle danas je potpisan Sporazum između Grada Tuzle i Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari,  o pružanju finansijske podrške radu ovog značajnog spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine.

Sporazum o korištenju sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za 2024. godinu, sa pozicije “Kapitalni grant – Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine”, u iznosu od 50.000 KM, potpisali su gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra, Hamdija Fejzić. Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Emir Suljagić.

Gradonačelnik Lugavić istakao je važnost nastavka saradnje i podrške Memorijalnom centru u Potočarima, te je kazao: “Moramo nastaviti podržavati sve aktivnosti koje su vezane za dokazivanje zločina koji je učinjen u Srebrenici, kako bi se osiguralo da ti zločini nikada ne budu zaboravljeni. Također, imamo obavezu podržati Memorijalni centar kako bismo se kroz sjećanje na žrtve Srebrenice uvijek sjećali žrtava na Kapiji u Tuzli. Mi imamo još jednu obavezu, jer se isti takav zločin desio kod nas u Tuzli 25. maja na Kapiji. Građanke i građani grada Tuzle znaju koliko nam je tada bilo teško i koliku bol nosimo u svojim srcima i u svojim dušama za svom onom  mladosti koja je taj dan i u  tom jednom trenutku u jednom  treptaju oka izgubila svoje živote. Centar smo podržali sa 50 000 KM, i siguran sam da će ova sredstva biti utrošena za operativni rad, za dalji razvoj aktivnosti koje provodi ovaj memorijalni centar, a koje su od važnosti za čitavu našu državu i čitavu ovu regiju da se više nikada i nikome ovakav zločin ne dogodi.”

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra, Hamdija Fejzić, zahvalivši se gradonačelniku Lugaviću i Gradu Tuzli, jer nastavlja da pomaže Centru, kazao je: ” Veoma je bitno da se na ovakav način pomaže Memorijalnom centru, ali mi znamo da smo u obavezi prema mrtvima u obvezi prema žrtvama genocida da Memorijalni centar dovedemo u stanje gdje će  pokazivati i predstavljati, davati sliku svega onoga što se desilo i da te žrtve nikada ne budu zaboravljene, da da poruku budućim generacijama, nikada da se ne zaboravi.” Također, naglasio je aktivnosti koje su u toku povodom obilježavanja 29. i 30. godišnjice genocida u Srebrenici.

Direktor Memorijalnog centra, Emir Suljagić, zahvalio se Gradu Tuzli na kontinuiranoj podršci te istakao važnost ulaganja u instituciju koja čuva sjećanje na žrtve i radi na prevenciji budućih zločina. “U ovom trenutku mi realno postojimo zahvaljujući novčanoj, ali i svakoj drugoj pomoći koje dobijemo od javnih vlasti u ovoj zemlji. Grad Tuzla je jedan od prvih jedinica lokalne samouprave  koja se dobrovoljno javila da u okviru jedne šire akciju koju smo mi sproveli prije nekih 4 ili 5 godina i od tada traje ova vrsta naše institucionalne saradnje”, kazao je Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, otvoren 2003. godine, zahtijeva ulaganja u održavanje i širenje kapaciteta kako bi se kontinuirano podizala svijest o genocidu u Srebrenici. Ova institucija predstavlja značajno mjesto kulture sjećanja za sve građane Bosne i Hercegovine, sa ciljem da se istina o genocidu sačuva za buduće generacije i da se takva tragedija nikada više ne ponovi.

Drugi upravo čitaju