Vrijeme Tuzla

Vrijeme Tuzla sutra, kakvo će biti vrijeme sutra u Tuzli i drugim gradovima TK saznaj na eNovosti.ba i drugim pouzdanim platformama koje preporučujemo za vrijeme sutra.

Tuzla
slaba kiša
15 ° C
15 °
15 °
35 %
4.1kmh
75 %
Fri
15 °
Sat
14 °
Sun
11 °
Mon
18 °
Tue
19 °
Gradačac
oblačno
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
49 %
7kmh
100 %
Fri
14 °
Sat
13 °
Sun
12 °
Mon
18 °
Tue
19 °
Gračanica
oblačno
15.8 ° C
16.3 °
15.8 °
54 %
5.4kmh
100 %
Fri
14 °
Sat
12 °
Sun
11 °
Mon
17 °
Tue
18 °
Živinice
isprekidani oblaci
16.1 ° C
16.1 °
15.7 °
36 %
3.1kmh
75 %
Fri
15 °
Sat
15 °
Sun
11 °
Mon
18 °
Tue
19 °
Tuzla
slaba kiša
15 ° C
15 °
15 °
35 %
4.1kmh
75 %
Fri
15 °
Sat
14 °
Sun
11 °
Mon
18 °
Tue
19 °
Banovići
isprekidani oblaci
15.3 ° C
15.3 °
14.8 °
36 %
3.1kmh
75 %
Fri
14 °
Sat
13 °
Sun
10 °
Mon
17 °
Tue
17 °
Srebrenik
oblačno
15.9 ° C
16.4 °
15.9 °
51 %
7.6kmh
100 %
Fri
15 °
Sat
12 °
Sun
11 °
Mon
17 °
Tue
18 °
Kalesija
isprekidani oblaci
15.4 ° C
15.8 °
15.4 °
36 %
3.1kmh
75 %
Fri
14 °
Sat
14 °
Sun
10 °
Mon
18 °
Tue
19 °
Lukavac
isprekidani oblaci
16.3 ° C
16.3 °
15.9 °
36 %
3.1kmh
75 %
Fri
15 °
Sat
15 °
Sun
11 °
Mon
18 °
Tue
19 °
Brčko
oblačno
16.7 ° C
16.9 °
15.4 °
47 %
6.2kmh
100 %
Fri
16 °
Sat
14 °
Sun
13 °
Mon
18 °
Tue
20 °
Sarajevo
isprekidani oblaci
10.5 ° C
11 °
10.5 °
61 %
8.9kmh
75 %
Fri
10 °
Sat
9 °
Sun
8 °
Mon
15 °
Tue
14 °

Vrijeme Tuzla

Kada su u pitanju planovi ili planiranje nekog događaja, pitanje „kakvo će sutra biti vrijeme“ je neizostavan dio dogovora.

Iako danas odgovor a pitanje kakvo će biti vrijeme sutra možemo pronaći bilo gdje, od tv-a, interneta, pregledavanjem aplikacija na mobitelu i sl. Ponekad se one razlikuju. Što onda? Kojem izvoru najviše vjerovati?

Ako su danas oblaci na nebu ne znači da vrijeme sutra će biti kišovito, isto tako ako je vani sunčano ne znači da se ne može pojaviti kiša.

Vremenska prognoza je dosta tražen pojam na internetu, osobito kada se očekuje određeno nevrijeme ili mogućnost kiše ili snijega.

Kad će biti kiša, kada će opasti temperatura, kada će konačno opasti snijeg, pitanja koja se vežu uz prognozu su mnogobrojna kao i mjesta na kojima možemo pronaći odgovore na pitanja.

Gomila meteoroloških aplikacija je danas dostupno za naš pametni telefon, i upravo je ovo danas najčešći način kako većina nas provjerava vremensku prognozu.

kontakt tuzlanski portal
Vrijeme Tuzla sutra

Vrijeme sutra stranice za provjeru prognoze

Danas prognozu možete provjeriti u bilo koje vrijeme na raznim web stranicama. Mnoge aplikacije za mobitel tako danas nude uvid u vremensku prognozu iz sata u sat.

Kada upišete vrijeme sutra na internet pretraživanje, vaše pretraživanje vam automatski izbaci trenutno vrijeme prema vašoj lokaciji i temperaturu kroz razdoblje cijelog dana, također vam nudi uvid u vrijeme narednih par dana.

Ako scrollate malo dolje vidjet ćete doslovno na stotine rezultata pretraživanja. Federalni hidrometeorološki zavod ili FMZBIH tako nudi prognozu među prvima na određenim područjima Bosne i Heregovine, također jedna od posjećenijih i omiljenijih stranica za vremensku prognozu je i freemeteo.

Ono što je super kod nekih stranica za vremensku prognozu je što vam nude i opciju Rain alarma koji vam pokazuje satelitsku snimku kretanja oblaka nad područjem koje vas trenutno zanima.

Vrijeme sutra možete tako provjeriti na više web stranica i aplikacija kako bi bili uvjereni u prognozu. Isto tako možete provjeriti i popis najboljih aplikacija za gledanje vremenske prognoze za vaš mobilni uređaji te skinuti i isprobati koju.

vrijeme tuzla panonska jezera

Vrijeme sutra aplikacije za mobitel

Iako većina novijih mobitela danas već dolazi s određenom aplikacijom koja prati vremensku prognozu, ona često nije najtočnija i nekada se bori s traženjem lokacije.

Kako provjeriti vrijeme sutra pomoću aplikacije na mobitelu?

Popis najbolje funkcionalnih aplikacija za mobitele vezano za vremensku prognozu možete pronaći na internetu ili play store-u. Među favoritima su danas svakako Weather Radar App, AccuWeather, NOAA Radar, Yr. no.

Ovakve aplikacije rade na jednostavnom principu gdje je bitno da imate samo uključenu lokaciju dok ste u aplikaciji kako bi se moglo locirati mjesto za koje vas zanima primjerice vrijeme sutra.

Navedene aplikacije vam tako nude mogućnosti pokazivanja temperature, mogućnosti padalina, tlaka u zraku i sl.

Aplikaciju je najbolje odabrati pomoću recenzije drugih korisnika. Ako vam se ipak ne da instalirati posebne aplikacije, tada vrijeme možete provjeriti brzim pretraživanjem za prognozu i određeni grad koji vas zanima.

Također i na internetu postoje i određene stranice gdje možete pratiti uživo satelitske snimke promjene vremena na određenom području.

Rain alarm kao aplikacija je zato postala iznimno popularna, ne samo da daje uvid u oblake i kišu, nego i količine samih padalina na određenom području.

Kako se prognozira vrijeme sutra

Nekada su ljudi posmatrali prirodu kako bi saznali kakvo će biti vrijeme. Gledali su u nebo, proučavali ponašanje biljaka i životinja i na osnovu toga donosili zaključke. Najbolji "proroci vremena" bili su seljaci, šumari, lovci, ribari i pastiri. Iz njihovih iskustava proizašlo je pravo bogatstvo narodnih pravila tog vremena.

Danas se svakodnevno prikupljaju podaci iz cijelog svijeta za prognozu vremena. Meteorološke procese u troposferi bilježi više od 8000 stanica na kopnu, brodovima, naftnim platformama, avionima, balonima i meteorološkim satelitima.

Ovi podaci se zatim prosleđuju u računarske centre u Moskvi (Rusija), Vašingtonu (SAD) i Melburnu (Australija). Na osnovu ovih podataka kreira se regionalna i globalna vremenska prognoza.

Oni se preko posebne telekomunikacione mreže šalju nacionalnim meteorološkim zavodima, gde ih meteorolozi kombinuju sa sopstvenim merenjima i tako kreiraju prognozu za svoju zemlju. Postoji dugoročna i kratkoročna prognoza.

Trenutno se samo opća meteorološka situacija može prilično precizno predvidjeti na duži rok (do dvije sedmice unaprijed).

Kratkoročna prognoza (dva do tri dana unaprijed) danas je vrlo tačna. Kada je riječ o vremenskoj prognozi za narednih 36 sati, uspješnost meteorologa je čak 90 posto.

Zašto je važna prognoza vremena

Vremenska prognoza nije važna samo za one koji žele znati kako se obući sutradan. Prognoza je prije svega potrebna aerodromima, kako bi mogli poduzeti mjere opreza u vazdušnom saobraćaju.

Brodovi su posebno svjesni upozorenja o mogućim olujama, a vremenski podaci važni su i za drumski saobraćaj i poljoprivredu, međutim, u nekim dijelovima svijeta izgleda da vrijeme nikada ne slijedi ljudske želje. Meteorološki topovi su korišteni da izazovu kišu.

Danas postoje uspješniji načini utjecaja na vrijeme. Kako bi natjerali oblake da ispuste vodu nakupljenu u njima, inokuliraju se kristalima srebrnog jodida. Oni uzrokuju kondenzaciju vodene pare i stvaranje kapi kiše. Kristali se do oblaka donose avionima. Vakcinisani oblaci oslobađaju do 25 posto više kiše. Međutim, ovaj način utjecaja na vrijeme je vrlo kontroverzan.

Prvi udžbenik o meteorologiji sastavio je grčki filozof Aristotel (384-322 pne.). Nazvao ju je Meteorologica (Nauka o nebeskim fenomenima). Međutim, moderno proučavanje vremena počelo je tek nakon pronalaska važnih instrumenata kao što su barometar (1643) i živin termometar (1714). Prve meteorološke stanice izgrađene su krajem 18. stoljeća.

Šta nam govore narodna pravila vremena

Narodna vremenska pravila temelje se na stoljećima proučavanja meteoroloških procesa. Ovo nisu naučna predviđanja. Nastali su proučavanjem odnosa vremena i rasta ploda na terenu, a obično vrijede samo za područje na kojem su nastali.

Najpouzdanija su pravila koja povezuju Mjesec i oblake: Kada Mjesec ima krug oko sebe, kiša je naš neizbježni pratilac!