back to top

U Gimnaziji Živinice obilježen Međunarodni dan planina

u gimnaziji živinice obilježen međunarodni dan planina

Međunarodni dan planina 11. decembar obilježen je danas i u Živinicama.

Gimnazija Živinice i Ekološki savez ˝Eko-Zeleni˝TK organizovali su Javnu tribinu  u povodu ovog veoma značajnog dana.

Prilika je ovo  za podizanje svijesti o važnosti planina za život, ali i za sklapanje partnerstava koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele cijelog svijeta.

Planine su važne za život!

Živjeli na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje ljudski životi ovise o planinama više nego što se to može i zamisliti.

Planine opskrbljuju sa čak 70% cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 30 posto biljnih i životinjskih vrsta, ali i čak svakom desetom stanovniku planete.

Upravo je zato Međunarodni dan planina prilika za stvaranje svijesti o važnosti planina za život ljudi, ali i uopšteno za život čitavog živog svijeta.

Prema riječima, prof.dr. Seada Noćajevića, planine su ugrožene širom svijeta, a ono što je neophodno jeste svakodnevno raditi na podizanjhu svijesti  o važnosti planina za život.

Obilježavanjem ovog dana naglašava se važnost postavljanja granica u iskorištavanju planinskih područja kao i podsticanje stvaranja partnerstva koje će donijeti pozitivne promjene planinama, šumama i gorama.

Ovom prilikom u školskom dvorišu Gimnazije zasađeno je nekoliko čempresa , kao poklon od Eko Zelenih TK.

Ujedinjene nacije 2002. proglasile su 11. decembar Međunarodnom godinom planina. Od tada, svake godine za ovaj dan, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), koja je zadužena za obilježavanje Dana planina, predlaže temu kojom se svjetska javnost upoznaje i poziva na ukazivanje i podizanje svijesti o značaju planinskih područja širom svijeta, njihovim vrijednostima, problemima i uticajima koje planine imaju na prirodna i društvena obilježja ovih područja i ljudi koji u njima žive.

Dijana Svrakić

 

rtvzivinice.tv

Drugi upravo čitaju