back to top

U Banovićima obilježen Dan bijelih traka

u banovićima obilježen dan bijelih traka

Mirnom šetnjom i podjelom bijelih traka, članovi O.O DF Banovići obilježili su 31. maj Dan bijelih traka , u znak sjećanja na 3.176 ubijenih od toga 102 djece, te nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“Na ovaj način želimo da odamo počast svim žrtvama ubijenim u Prijedoru, ali i da podsjetimo javnost na fašisoidne namjere tadašnjeg kriznog štaba općine Prijedor. Takođe na ovaj način želimo da damo podršku roditeljima ubijenih 102 prijedorske djece i njihovom nastojanju izgradnji spomenika njihovoj djeci.Oni se već devet godina bore s vlastima Grada Prijedora kako bi izgradili taj spomenik”, kazao je predsjednik O.O DF Meris Hajdarević.

Podsjećamo u Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska iTrnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti. Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuje da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima./N.Č./

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju