back to top

„Šta mladi očekuju od Centra Grada Tuzla”?

„šta mladi očekuju od centra grada tuzla”?

U okviru programskih sadržaja VI Međunarodnih „BH Sedmice inženjerstva“ u organizaciji Udruženja  Radio Kameleon Tuzla – Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije i Colosseum d.o.o. Tuzla, održat će se HACKATHON – KREATIVNO RAZMIŠLJANJE na temu „Šta mladi očekuju od centra Grada Tuzla“.

Ciljna grupa takmičenja su mladi ljudi (studenti i srednjoškolci) iz cijele Bosne i Hercegovine koji učestvuju u izazovu koji bi trebao izvršnim nosiocima vlasti pomoći smjernicama u tranziciji prema pametnom Gradu Tuzla.

Grad Tuzla podržava ovaj projekat i odgovorni za njegovo vođenje i razvoj žele čuti šta je to potrebno Tuzli da bi bila još bolje mjesto ugodnog života.

 Ovogodišnji Hackathon u 11:00h otvorit će Zlatko Berbić, dipl. inž.arh, direktor BH sedmice inženjerstva, te će se pozdravnim obraćanjima pridružiti i  Prof. dr. Aljo Mujčić sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli,  Doc.dr. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle te Edin Duraković, ministar privrede u Vladi Tuzlanskog kantona.

Timovi su pripremili kako bi centar grada mogao izgledati u budućnosti i uključiti rješenje za problem održivosti koncepta urbanog života. Izazov je kako napraviti nova tehnička i ostala rješenja u skladu sa savremenim dobom, a obuhvatiti tematske oblasti novi biznisi, pametna mobilnost, zelena ekonomija, primjena u praksi IoT i ICT tehnologij.

Članovi žirija za izbor tri najbolja rješenja i prijedloge su eminentni profesori, stručnjaci i javne ličnosti.

Na naš poziv odazvao se ukupno 21 tim ( fakulteti i srednje škole iz BiH ) odnosno 78 osoba  iz Tuzle, Lukavca, Srebrenika, Živinica, Gradačca, Gračanice, Doboj Istoka, Doboja, Zenice, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Istočog Sarajeva, Bratunca, Višegrada…/Radio Kameleon/

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju