back to top

Sastanak UP FBiH – SDA

sastanak up fbih – sda

Sarajevo, 18. januar/siječanj 2023. – Delegacija Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine razgovarala je sa članovima rukovodstva Stranke demokratske akcije BiH i rukovodstvom Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH o aktuelnim pitanjima privrede u FBiH i načinima i modalitetima za rasterećenje cijene rada i unapređenje poslovnog ambijenta.

Kako je istaknuto na sastanku, SDA podržava aktivnosti UPFBiH, a posebno je značajno zalaganje i aktivnosti koje Udruženje poduzima sa ciljem zadržavanja radne snage u BiH kroz povećanje plaća radnika u FBiH. Naglašeno je da je je jedan od osnovnih preduvjeta za značajnije povećanje svih plaća u FBiH rasterećenje cijene rada kroz smanjenje doprinosa i poreza na dohodak.

Naglašeno je da potrebno ozbiljno shvatiti nedostatak radne snage na tržištu, na koje poslodavci ukazuju duži vremenski period te da je nužno hitno reagirati kroz poboljšanje sistema evidencija posebno aktivnih tražilaca posla u FBiH, ali i kroz mjere podrške i zapošljavanja koje se nude kroz vladine mjere na svim nivoima. Poslodavci trebaju uzeti direktno učešće u donošenju odluka o tim mjerama, kroz učešće u upravljačkim strukturama tijela koja o tome odlučuju.

Na sastanku je istaknuta potreba unapređenja poslovnog okruženja te poboljšanja uvjeta za domaća i strana investiranja u FBiH. U tom smislu potrebno je jačati konkurentnost kompanija iz BiH na bazi komparativnih prednosti kao što su vlastita električna energija, sirovine, prirodni resursi itd. Zajednička je ocjena da je nužno poduzeti mjere koje će spriječiti uznapredovanu sivu ekonomiju u smislu snažnijeg inspekcijskog nadzora, ali i podrške kroz stimuliranje mjera podrške legalnom poslovanju, pokretanju biznisa i dr.

Razgovarano je i o dokumetu „Šta poslodavci očekuju od vlasti“ koje je UPFBiH sastavilo i dostavilo svim političkim strankama dva mjeseca prije izbora, a u kojemu je kreirano i predloženo oko 40 mjera i zakonskih rješenja čije bi donošenje značajno doprinijelo povećanju svih plaća u realnom sektoru, zaustavilo odlazak mladih iz BiH, doprinijelo povećanju životnog standarda građana./Almasa Bajrić/

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju