Prva OŠ:Jabuka na dan tjera doktora van

prva oš:jabuka na dan tjera doktora vanProgramom rada škole planirana je i organizacija obilježavanja Svjetskog dana jabuke.Tim povodom Aktiv prvih razreda Prve osnovne škole obilježio je na prigodan način Dan jabuke.

Prema riječima direktora Prve OŠ Avde Memića, tradiciju održavanja Dana jabuka 20. oktobra započela je 1990.godine u Londonu, s ciljem promocije njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.

“S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile i brojne zemlje u svijetu, posebno škole, pa smo tako i mi organizovali, zahvaljujući vrijednim učiteljicama prvih razreda, čime smo doprinijeli na konkretan način važnosti jabuke u zdravlju i prehrani ljudi”, istako je direktor Memić.

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati, te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.Predsjednica Aktiva prvih razreda Elzina Hajdarević Spahić, objašnjava nam da je obilježavanje Svjetskog dana jabuke opravdalo očekivanja, a evo i zašto:

“Danas smo imali jednu lijepu radionicu za prve razrede i veliku podršku imali smo od majki naših učenika, koje su pripremile razna jela od jabuke, pekmez, sokove, kolače i pite, tako da su učenici uživali, ali i majke koje su pomogle u razredima izradi raznih likovnih prikaza ove korisne voćke”, istakla je učiteljica Elzina Hajdarević Spahić.

Od učiteljice Brankice Kovačević Salibašić saznajemo da je jabuka prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata, te 3 grama dijetalnih vlakana. Sigurni smo da će od danas učenici jesti više jabuka, ali i drugih jela koje sadrže ovu voćku, a što se mame učenika danas kvalitetno prikazale.

“Zato i postoji ona poznata izreka-Jabuka na dan tjera doktora van”, kaže nam učiteljica Brankica Kovačević Salibašić.

I na kraju ostaje da pohvalimo sve mame koje su dale doprinos obilježavanju Svjetskog dana jabuke, takođe i učnike, te učitljice Mirelu Nukić I-a, Elzinu Hajdarević Spahić I-b, Brankicu Kovačević Salibašić I-c, Mirzetu Abadžić I-d i Eminu Škaljić I-e razred./Š.G./

www.zivinice.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Drugi upravo čitaju