back to top

Održano eksterno testiranje živiničkih srednjoškolaca

održano eksterno testiranje živiničkih srednjoškolaca

2412 učenika završnih razreda gimnazija i tehničkih srednjih škola na području Tuzlanskog kantona danas je polagalo integralni test eksterne mature. 150 maturanata Mješovite srednje škole Živinice danas je polagalo eksternu maturu, oni su bili raspoređeni u fiskulturnoj sali ove odgojno-obrazovne ustanove te u amfiteatru.

Polaganje eksterne mature jedan je od najvećih izazova za veliki broj srednjoškolaca. Pređeno gradivo od prvog do četvrtog razreda objedinjeno je na jednom testu. Pripreme za izradu ovog testa traju mjesecima te učenici uglavnom ističu da im donosi bespotrebni stres. Učenici Mješovite srednje škole Živinice iz godine u godinu na eksternom testiranju postižu sve bolje rezultate.

Pored maturanata Mješovite srednje škole, eksternu maturu danas su polagali i maturanti živiničke Gimnazije. Oni su testove radili u fiskulturnoj sali Druge osnovne škole. Izradi testova pristupilo je 75 gimnazijalaca odnosno učenika općeg i IT smjera Gimnazije u Živinicama. Oni su danas polagali integralni test na kojem su se nalazila pitanja iz 16 nastavih predmeta. Najviše njih odnosilo se na oblasti iz bosanskog jezika i matematike. U periodu od 12. do 15. juna gimnazijalci će polagati testove iz izbornih predmeta koje su izučavali u trećem i četvrtom razredu.

Mehmed Smajlović

Prethodni članakKišne padavine prave probleme poljoprivrednicima

rtvzivinice.tv

Drugi upravo čitaju