back to top

Održana skupština udruženja “PREC” Živinice

održana skupština udruženja “prec” živinice

Porodični ruralni edukativni centar Živinice danas je u Bosanskom kulturnom centru održao skupštinu ovog udruženja.

Pored rezimiranja rada udruženja u protekloj godini, u okviru svečanosti održana je i promocija ručnih radova partnerskih udruženja kao i promocija bosanskohercegovačke kuhinje, pod nazivom Dani ruralnog aktivizma.

Kraj i početak godine prilika su da se rezimiraju rezultati rada u protekloj godini, kao i da se odrede prioriteti i ciljevi koje je potrebno ostvariti kako bi se udruženje nastavilo razvijati u željenom pravcu. Porodični ruralni edukativni centar Živinice trudi se u toku kalendarske godine realizovati veliki broj različitih aktivnosti, te uzeti učešće u brojnim druženjima koji se organizuju na području našeg grada i regije. Tako da je današnja skupština PREC-a nakon uvodnog dijela bila rezervisana za izvještaj o radu udruženja i kratak osvrt na aktivnosti koje su provedene u 2022. godini.

Današnja skupština Porodičnog edukativnog ruralnog centra Živinice bila je prilika da učesnici raspravalju o bitnim temama za razvoj udruženja, ali i razvijanja tradicionalnih vrijednosti ka kojima članovi ovog udruženja teže u toku čitave godine. Razmatrana je uloga međunarodnih partnera u radu i razvoju edukativnih centara, kao i način na koji bosanskohercegovačke institucije vlasti mogu doprinijeti razvoju ruralnih edukativnih centara.

Udruženje porodica Porodičnog ruralnog  edukativnog centra Živinice već duži niz godina provodi aktivnosti promovisanja seoskog turizma i poljoprivredne proizvodnje, provodi i aktivnosti na osnaživanju žena iz ruralnog područja kao i na očuvanju starih tradicionalnih jela. Jedna od važnijih aktivnosti ovog udruženja svakako su i obuke za mlade ljude iz oblasti agroturizma u cilju poticanja mladih na zapošljavanja ili samozapošljavanja u branši turizma ili agroturizma. Udruženje PREC Živinice sve ove aktivnosti sprovodi uz pomoć Pokreta MFR-a čiji su predstavnici i danas bili uz članove živiničkog udruženja.

Aktivnosti Porodičnog ruralnog edukativnog  centra Živinice nastavljaju se i sutra kada će biti upriličena promocija knjige naziva Kladuške Heroine.

Pored formalnog razgovora i dijaloga skupštinu Porodičnog ruralnog edukativnog centra Živinice krasio je i bogat kulturno zabavni program u kojem su učešće uzeli pojedinci i udruženja sa područja našeg grada.

Mehmed Smajlović

rtvzivinice.tv

Drugi upravo čitaju