back to top

Maloljetnik slao lažne dojave o bombama u MSŠ i Gimnaziji

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a, Sektor kriminalističke policije, su postupajući po problematici učestalih lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim sredstvima u prostorijama Mješovite srednje škole u Živinicama i Gimnazije Živinice, a koje su upućivane putem sredstava e-mail komunikacije na službene e-mail adrese navedenih obrazovnih institucija i koje su svojim sadržajem izazvale uznemirenost građana s ciljem zaustavljanja nastavnog procesa, dana 20.12.2023. godine na području Grada Živinice izvršili pretresanje stambenih prostorija koje koristi maloljetna osoba iz Grada Živinice, kojom prilikom su pronađeni traženi tragovi i dokazi.

Ovom prilikom utvrđeno je da je maloljetna osoba s područja Živinica, u proteklom vremenskom periodu stupala u kontakt sa maloljetnom osobom sa teritorije Republike Srbije od koje je u više navrata zahtijevala slanje e-mail poruka na službene e-mail adrese srednjih škola na području Grada Živinice.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je komunikacija i razmjena podataka sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Osim navedenog, postupajući po problematici učestalih lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim sredstvima u prostorijama Građevinsko-geodetske škole u Tuzli i Mješovite srednje škole u Gračanici, policijski službenici Sektora kriminalističke policije su u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH došli do određenih podataka o počinitelju ovih krivičnih djela na osnovu kojih je dana 15.12.2023. godine izvršeno pretresanje stambenih prostorija koje koristi maloljetna osoba iz Grada Gračanica kojom prilikom su pronađeni traženi tragovi i dokazi.

Sve navedene aktivnosti su provedene pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona a po naredbama nadležnih Općinskih sudova./MUP TK/

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju