back to top

Kardinal Vinko Puljić predvodio Svetu Misu u Lugu

kardinal vinko puljić predvodio svetu misu u lugu

Kraj spomenika palim borcima Živiničkih sokolova u Lugu danas je održana Sveta Misa, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić.Za naš grad posjeta kardinala Puljića veliki je događaj.

Sveta Misa jedna je od najuzvišenijih tajni kršćanske vjere. Ona je vrhunac prema kojemu teži sav život kršćana, ali također i središte i izvor duhovne jakosti za članove Crkve. Jedna sveta Misa dragocjenija je nego sva dobra djela, sve kreposti i sve zasluge svetaca i same Djevice presvete, od početka svijeta pa do njegova svršetka. Jer sveta je Misa žrtva Bogočovjeka… Biti kod svete mise i s Kristom se sjediniti to je za nas najspasonosnije što možemo činiti (BI. P. J. Evmard).

Okupljenim građanima prvo se obratio župnik župe Svetog Ivana Krstitelja Bono Tomić, koji je tom prilikom rekao:

“Čast mi je što je s nama uzoriti kardinal Vinko Puljić, koji dobro poznaje šta je rat i ljudsko stradanje.Molit će svetu misu za naše pogiunule branitelje.Ovo je njegov prvi posjet našem gradu i ko zna da li ćemo ikada više imati čast ugostiti kardinala.Naš Vinko Puljić, iako u penziji, rado nas je posjetio na ovom svetom mjestu.Kardinal će predvoditi Svetu Misu za naše poginule branitelje”.

S posebnim zanimanjem prisutni su pratili izlaganje kardinala Puljića, koji je potom predvodio Svetu Misu:

“Meni je takođe čast što sam ovdje kod vas prvi puta, mada sam više puta putovao kroz Živinice.Hvala Bogu da sam dobrog zdravlja i da još mogu raditi i velika mi je čast što ću moliti za ove naše časne poginule branitelje”, rekao je kardinal Vinko Puljić, a potom je predvodio Svetu Misu.

Vinko Puljić je tijekom rata u Bosni i Hercegovini bio nadbiskup i poznato je da nije napuštao svoje biskupsko sjedište u Sarajevu, osim kada bi pastoralno obilazio vjernike u nadbiskupiji. U nedjelju, 30. listopada 1994.godine, istovremeno u Vatikanu i u opkoljenom Sarajevu, objavljeno je imenovanje Vinka Puljića kardinalom. Tim činom je postao prvi u povijesti bosanskohercegovački kadrinal.

Vinko Puljić je u penziji, ali još nije određeno imenovanje njegovog zamjenika.Boravak u Živinciama po prvi puta obradovao je mnoge vjernike našeg kraja, koji su uprkos velikoj vrućini, u velikom broju nazočili Svetoj Misi koju je predvodio upravo kardinal Vinko Puljić./Š.G./

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju