back to top

JU Gimnazija:Jubilej- 55 godina prve od mature

ju gimnazija:jubilej- 55 godina prve od mature

Tragom starih fotografija naišli smo na snimak od prije 35 godina, kada se okupila prva generacija maturanata živiničke Gimnazije.To je generacija koja je krenula u srednju školu Gimnaziju Živinice 1964.godine, a nakon četiri godine srednjoškolci su stigli do mature.Ove godine prva generacija živiničke Gimnazije obilježit će 5,5 decenija od mature.

„Lijepo je biti prvi, ali je često bilo teško, bila su to druga vremena kada se u mnogo čemu oskudjevalo“, kaže nam učenik te prve generacije Zvonimir Tadić, koji će kasnije postati profesor istorije.Ali, kaže da je nastava bila na nivou:

„Kvalitet nastave u ono doba bio je na visini, a predavači su bili ugledni tuzlanski profesori.Selekcija je bila neminovna, tako da je maturalnom ispitu pristupilo svega 27 učenika, uz napomenu da su u prva dva razreda tada upisan 74 učenika, pa sad vidite koliko nas je stiglo do cilja“, kaže profesor Tadić.

Prvi školski sati u prvoj godini djelovanja Gimnazije održavani su u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“, odnosno danas Prvoj OŠ.Fotografija je snimljena ispred nove zgrade Gimnazije Živinice, koju ova generacija nije pohađala.Tada je Gimnazija bila montažna zgrada na prostoru današnjeg Islamskog centra Grada Živinice.

„Maturalnu zabavu naša prva generacija održala je 1968.godine, a zabavi je nazočio i tadašnji predsjednik općine Živinice Tomo Tadić, sa suprugom i drugim uzvanicima.Profesore, roditelje učenika i uzvanike zabavljao je pravi pravcati bend, a to znači nije bilo“cajki“.Inače je ta 1968.godina označila veliki preokret, kada se slušao roken rol, počela mini moda, a duže kose kod muškaraca prenijele su se iz svijeta i koda nas“, prisjeća se prof.Zvonimir Tadić.

Prema riječima Tdića u planu je okupljanje maturanata povodom 55 godina od završetka školovanja prve generacije:

„Panta rei-sve prolazi, a Gimnazija ostaje.Iduće godine navršava se 60 godina od početka rada ove uspješne javne ustanove, pa bi bilo dobro da se na nivou grada organizuje obilježavanje ovog značajnog datuma u istoriji živiničkog školsktva“./Š.G./

Na slici s slijeva na desno I red:Jozefina Marjanović, Miralem Dizdarević, prof.Novak Vukčević, Dragica Đulabić, prof.Blažo Đerković, direktor Marko Kljajić, Azra Imamović, prof. Mirjana Radmilović, spremačica u školi Katica Šikić i Ana Marjanović.
II red:Muharem Šljivić, Branko Knežević, Mujo Trumić, Safer Kavgić, prof.Momčilo Terzić, Omer Rakovac, Kemal Hajdarbegović, Nikola Radović, Akif Goletić, prof.Muhamed Delić, Halid Aljić, Vlado Tadić, Sakib Šljivić, prof. Vlado Radmilović-razrednik, Branko Varga, Ankica Tadić, Nedžad Bešlić, Zvonimir Tadić i prof Zahid Kadić.

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju