back to top

Gračanički glasnik – 28. godina, 55. broj – .

Novi, 55. broj “Gračaničkog glasnika” na oko dvije stotine stranica donosi dvadesetak (i više) novih radova, članaka i priloga o historiji, tradiciji, kulturi i drugim zavičajnim temama, – razvrstanih u već ustaljene rubrike.

Rubrika Povodom posvećena je novoosnovanom Gradskom muzeju: mr. Edin Šaković piše o historijatu muzejske zbirke u Gračanici, od njezina osnivanja (prije više od pola stoljeća), pa do nedavne odluke Gradskog vijeća kojom je ista pravno definirana.

Rubriku Teme, također, otvara rad prof. dr. Esada Delibašića o društvenom značaju i ulozi muzeja.

U istoj rubrici, dipl. inž. Jasmin Mulabdić iz J.P. “Vodovod i kanalizacija” Gračanica predstavlja rezultate aktivnosti na smanjenju gubitaka vode i poboljšanju vodosnabdijevanja u Gračanici, koji ovo javno preduzeće čine jednim od najuspješnijih pružatelja usluga vodo-snabdijevanja u našoj zemlji.

Slijedi rubrika Prošlost, koja donosi više zanimljivih radova. Magistar arheologije Ago Mujkanović piše o novootkrivenoj prahistorijskoj gradini Lepar kod Gračanice; magistrica arheologije Majda Šutić predstavlja arheološka istraživanja na području susjednog nam Lukavca, a historičar i istraživač Marko Matolić bavi se ubiciranjem srednjovjekovne utvrde Branić, na području sjeverne Bosne. U povodu 400. obljetnice prvoga spomena kato-ličke župe Gračanica, ali i stogodišnjice izgradnje filijalne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (koja i danas krasi naš gradski krajobraz) – prof. dr. Omer Hamzić piše o historijatu katoličke zajednice u našem gradu. Magistar politologije Hamza Memišević piše o dvije slabije poznate muslimanske rezolucije iz 1941.-1942. godine, Zeničkoj i Bugojanskoj – koje su, inače, bile dio niza rezolucija kojima su najistaknutiji bošnjačko-muslimanski predstavnici osudili nasilje i teror ustaškog fašističkog režima.

U rubrici Građa, Mina Kujović, istaknuta arhivistkinja i stalna saradnica “Gračaničkog glasnika”, objavljuje prepisku vezanu za stanje u gračaničkom zatvoru 1918. godine. U istoj rubrici objavljuje se i članak rahmetli profesora Tajiba Nurikića, o kadiji Hadži Hasan ef. Hadžiefendiću zvanom Hadžikadija – jedan od pionirskih radova o gračaničkim alimima, koji je prvobitno objavljen na stranicama lista “Biljeg vremena”, ratne 1994. godine. Članak se objavljuje u znak sjećanja na nedavno preminulog profesora Tajiba, inače jednog od iskrenih podržavalaca i prijatelja “Gračaničkog glasnika”.

Rubrika Zavičaj ovaj put je dosta bogata. Otvara je članak Senahida Kahrimanovića o aktivnostima Stranke demokratske akcije od osnivanja do referenduma za nezavisnost BiH (1990.-1992.), gdje autor piše i kao neposredni svjedok i sudionik zbivanja, na bazi sjećanja i dnevničkih bilješki, ali i kao već istaknuti istraživač i publicist. U Likove zavičaja u ovom je broju uvršten Ćamil Naimkadić, istaknuti privrednik i društveno-politički djelatnik iz vremena socijalizma, o kome piše prof. dr. Omer Hamzić. U istoj rubrici posthumno se objavljuje i članak iz pera našeg sugrađanina, rahmetli Avde Sarajlića, koji je ostavio autobiografski zapis o naselju Seljanuša, svom odrastanju u njoj i vlastitoj familiji – prilog rodoslovolju ove stare i razgranate gračaničke familije. Rubriku zaključuje članak mr. Edina Šakovića pod naslovom “Zapis o Zećiru Alefendiću iz Donje Lohinje”, kao prilog usmenoj historiji ovoga sela i šire okolice, nastao na osnovu kazivanja Zajima Šestana – najstarijeg stanovnika Lohinje, ali i ponajboljeg znalca usmene narodne tradicije širega kraja.

Rubrika Riječ u ovom je broju “Gračaničkog glasnika” posvećena Jusufu Trbiću, pjesniku i publicisti iz Bijeljine. O njegovoj poeziji piše prof. dr. Omer Hamzić, a slijedi izbor pjesama pod naslovom “Molitva prognanih”.

U istoj rubrici, obavljuje se prikaz našeg istaknutog likovnog kritičara, pokojnog Vojislava Vujanovića, o grafikama i likovnom izrazu Seada Emrića, umjetnika iz herojskog grada Bužima, čije grafike i minijature ilustriraju ovaj broj „Gračaničkog glasnika“.

Dalje slijede Prikazi i osvrti (šest novih knjiga, objavljenih u periodu između dva broja), te Listovi gračaničkog kalendara – svojevrsna hronika zbivanja na području ovoga grada koju “Gračanički glasnik” ispisuje od svog prvoga broja.

Novi, 55. broj Gračaničkog glasnika dostupan je čitateljima na različite načine. Svi koji žele posjedovati vlastiti primjerak – mogu ga kupiti u knjižari “Agenda” u Gračanici. Oni koji ga žele posuditi na čitanje – dostupan je na policama naše gradske biblioteke, Narodne biblioteke “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica. Onima kojima je draži online pristup, novi broj će uskoro biti dostupan putem vlastite web-stranice – na adresi: www.gracanickiglasnik.ba.

Čitajte “Gračanički glasnik”, kulturno ogledalo Gračanice!


radiogracanica.ba

Drugi upravo čitaju