back to top

Druga OŠ:Priznanja za Dan planina

druga oš:priznanja za dan planina

U Živinicama je danas sve u znaku obilježavanja Međunarodnog dana planina, koje je uglavnom organizovano u školama i ekološkim udruženjima.Tako je danas bilo i u Drugoj osnovnoj školi, gdje je nizom aktivnost dat značaj 11.decembru-Danu planina.Međutim, pošto je taj dana bila nedjelja, kada učenici ne idu u školu,Međunarodni dan planina obilježen je danas.

Svoj veliki doprinos kreiranju programa obilježavanja ovog značajnog eko datuma dala je profesorica Aida Hodžić, čiji su učenici devetog razreda ukazali na značaj ovog dana.Ovaj značajan datum očuvanja prirode uveličali su predsjednik Udruženja Eko zeleni Tuzlanskog kantona dr.Muhamed Omerović i predsjednik Plninarskog društva Drenik Rasim Užičanin.

Učenici Abid Omić, Jasmina Halilović, Samira Omkić, Lamija Salihović, Šejla Imamović i Džavid Hadžić su upoznali prisutne sa karakteristikama i značajem naših planina, a to sve bilo je popraćeno video prezentacijom.

Predsjednik Eko zelenih TK prof.dr.Muhamed Omerović je pohvalio rad učenika i nastavnog osoblja, a uručio je i zahvalnice direktorici škole Šemsi Džuzdanović, te profesoricama Aidi Hodžić i Seniji Memić. Takođe je uručena i majica Udruženja Eko zeleni TK.

“Odlično ste vi učenici pripremili program, ovo je humani skup jer govorimo o životu, budućnosti, ekologiji.Ono drvo koje svaki dan viđate u parku -zagrlite, ono nam daje kisik, sva drveća su respiratori, o kojim smo puno toga čuli tokom pandemije.Čestitam profesorici Aidi Hodžić za odličnu organizaciju obilježavanja Međunarodnog dana planina”, reko je profesor Omerović.

Predsjednik Drenika Rasim Užičanin je takođe govorio o potrebi čestog planinarenja na našim planinama, a odgovarajući na pitanja učenika rado ih je pozvao da se upišu među planinare Drenika, za koje je članarina gratis.

“Imali smo jednu lijepu akciju 6.decembra, kada smo ugostili djecu sa posebnim potrebama iz TK i svi su posadili po jednu sadnici. Konjuh i Djedinska planina su na obroncima Živinica i potrebno ih je češće posjećivati”, rekao je Užičanin.

U Drugoj osnovnoj školi redovno organizuju obilježavanja raznih događaja, kao što je to danas bio Dan planina, istakla je direktorica Šemsa Džuzdanović, te najavila nove akcije sadnje četinara na našem području, u kojima će učestvovati učenici./Š.G./

/

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju