back to top

Ćevabdžinica Bosna čuva uspomenu na svog osnivača

ćevabdžinica bosna čuva uspomenu na svog osnivača

Poduzetnik Muhamed Tairi iz Tetova / 01.02.1945.-12.03.2022./osnovao je 1970.godine, kraj glavne kapije Konjuha, prvu ćevabdžinicu u Živinicama, pod nazivom „Gril“.Svoju obitelj i naš grad zadužio je kvalitetom roštiljskih specijaliteta više od 50 godina.

U znak sjećanja na ovog specijalistu roštilja, njegov unuk Muhamed Tairi je došao na ideju da postavi trajni znak zahvalnosti u radnji koja svakodnevno okuplja veliki broj posjetilaca, što ovdje rado dolaze decenijama.

“Postavio sam sliku svog djeda Muhameda na pano, napisali smo biografiju ukratko, kao i razvoj našeg biznisa u gradu koji mnogo volimo i s kojim zajedno rastemo.Zato na ovoj našoj uspomeni uz djeda imamo slike iz firme Konjuh, slike iz grada i sve ono što nas podsjeća na vijeme odrastanja.Tu je i jedna lijepa pjesma o Živinicama”, kaže nam unuk Muhamed Tairi.

Prije dolaska u Živinice djed Muhamed je radio dvije godine u Njemačkoj na bauštelu, ali je prevagnula želja za povratkom i bavljenje poslom koji je najbolje poznavao.

Kvalitet ćevapa na daleko se pročuo, te se iz godine u godinu povećavao broj gostiju za ovim prehrambenim zadovoljstvom sa roštilja.Zato je došlo do gradnje novog objekata 1985.godine na novoj lokaciji u Ulici Alije Izetbegovića 14, sa novim nazivom- Slastičarna i ćevabdžinica „Bosna“.

Tada dolazi do širenja asortimana na sve vrste kolača – torti, bezalkoholnih pića, a ćevapi i dalje ostaju prepoznatljivi brend.

Uprkos preseljenju osnivača djeda Muhameda Tairija, porodična tradicija uspješno je nastavljena, tako da će mirisi specijaliteta sa roštilja još dugo privlačiti veliki broj građana Živinica i šire,a na sve to podjseća nas pano -uspomena koja je postavljena na zid restorana./Š.G./

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju