back to top

Centar za kulturu Tuzla – Skup najznačajnijih tuzlanskih kulturnih institucija

Centar za kulturu Tuzla ustanova je od velikog značaja za Grad Tuzlu. U sklopu Centra za kulturu Tuzla djeluju: Međunarodna galerija potreta Tuzla, Međunarodni atelje „Ismet Mujezinović“, Dom mladih Tuzla, Švedska kuća solidarnosti Gornja Lipnica, Društveni dom Gornja Tuzla, Dom kulture Husino, Dom književnosti Tuzla i Kaleidoskop Tuzla.

Spajanjem u jedinstveni Centar za kulturu Tuzla javnih ustanova „Međunarodna galerija portreta Tuzla“ i „Dom mladih Tuzla“, koje se bave sličnim i povezanim djelatnostima i kulturne su institucije koje su nerijetko povezane u realizaciji različitih projekata i aktivnosti, postigla se veća kompatibilnost u provedbi različitih kulturnih događaja i projekata u cilju zadovoljavanja javnog interesa građana Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Realizacija brojnih kulturnih događaja u Tuzli

Centar za kulturu Tuzla na ovaj način spojio je muzejsko-galerijsku, kulturno-umjetničku, izdavačku, naučnu i istraživačku djelatnost u cilju unapređenja prezentacije likovnih i primjenjenih umjetnosti, arhitekture, književnosti, muzike i drugih oblika umjetničkog rada i djelovanja izuzetno važnih za kulturu Grada.

Bolje i kvalitetnije pružanje usluga građanima, poboljšanje rada, djelovanja i realizacije programskih aktivnosti su samo neki od razloga za spajanje u jedintvenu instituciju kulture u Gradu Tuzla.

Također, integracijom dvije javne ustanove u Centar za kulturu Tuzla postigla se i adekvatnija zastupljenost potrebnih profila zanimanja koji rade u Centru, potpuna iskorištenost znanja i iskustava uposlenika koja je potrebna za adekvatno funkcioniranje, kao i potpuni angažman u realizaciji brojnih projekata i kulturnih događaja u Gradu.

Drugi upravo čitaju