back to top

Popularne znamenitosti u Tuzli

Popularne znamenitosti u Tuzli koje morate obići i istražiti

Za Tuzlu mnogi kažu da je najopušteniji i najotvoreniji grad cijele Bosne i Hercegovine. Tuzla se zaista može pohvaliti tim epitetima, ali i mnogim drugim, jer je upravo Tuzlaci, čine takvom.

Tuzlaci su otvoreni za svakoga i poželjet će mu dobrodošlicu u svakom koraku koji naprave po Tuzli. Dobra energija svakako neće izostati, opušteno stanovništvo će tokom cijelog vašeg boravka u Tuzli davati posebnu notu svemu što posjetite i vidite, naravno, sa osmjehom na licu. Tuzlaci će se potruditi da se što ugodnije osjećate – kao kod vaše kuće.

Krenimo lagano u njen obilazak a ovo su popularne znamenitosti i najbolja mjesta u Tuzli.

Znamenitosti koje trebate posjetiti u Tuzli gradu soli

Svaki dio Tuzle ponuditi će vam ponešto zanimljivo, ali krenimo sa onim mjestima slanog grada gdje vrvi od turista i posjetioca, ali i onim manje poznatim, a nimalo manje zanimljivim, predjelima Tuzle.

Građevine koje prkose vremenu – šetnja Korzom

Tuzlansko Korzo – ulica prepuna različitih boja, starih građevina, suvenirnica, mnogobrojnih restorana i kafića.

Vjerovatno, za nekoga ko Tuzlu nije posjetio nikada, Korzo i nije prva asocijacija na Tuzlu. Međutim, za stanovništvo i češće posjetioce ovog grada – Korzo je srce Tuzle. Bilo da je ljeto ili zima, ulica koja vodi od Turalibegovog vakufa, pa sve do najvećeg trga u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svim svojim sporednim uličicama i ćoškovima, nikada nije prazna.

popularne znamenitosti u tuzli
Tuzlansko Korzo ljeti daje posebnu draž

Ukoliko se odlučite šetati i razgledati zanimljive, ali i neobične arhitekturske izvedbe građevina iz austrougarskog perioda, nećete moći da ne zapazite najupečatljiviju građevinu, sa vana nalik na velika zelena vrata sa bijelim detaljima.

Naravno, radi se o “Kapiji” takođe izgrađenoj za doba Austrougara na ovom prostoru. Danas Kapija tako velika i otmjena građevina stoji kao najveća rana Tuzlaka – kao spomen sjećanje na 25. Maj 1995. godine, kada je granata, bačena od strane srpskih agresora, ugasila 71 mladi život. U njenoj je blizini i Memorijalni centar Kapija u Tuzli je vječni svjedok svega onog što se dogodilo 25. maja 1995. godine na Kapiji.

popularne znamenitosti u tuzli
Tuzlanska česma koja prkosi vremenu

Priča o tuzlanskoj česmi

Šetajući tuzlanskim Korzom izlazite pred gradsku džamiju i čaršijsku česmu ispred nje. Uz tuzlansku kozu i slani bunar, čaršijska česma je jedan od najprepoznatljivijih simbola Tuzle.

Slijeganje tla je naštetilo česmi, te je potom srušena. Krajem 1980. godine čaršijska česma je obnovljena. Danas je otvorena za posjetioce. Stoga, posjetite je, uslikajte se i napijte vode, da vas ponovo put nanese u Tuzlu.

Trg Slobode, najveći trg u Bosni i Hercegovini

Nekoliko stepenica od čaršijske česme vode nas na najveći trg u Bosni i Hercegovini, a to je tuzlanski Trg Slobode.

Veliki i prostrani dio u srcu Tuzle, okružen restoranima i kafićima, sa lijeve strane trga, ako dolazite iz pravca čaršijske česme, dah će vam zaustaviti prelijepa građevina u baroknom stilu – zgrada Baroka.

popularne znamenitosti u tuzli
Trg slobode u Tuzli

Iako izgleda kao autentična građevina iz perioda baroka, ipak je dobra replika izvorne zgrade podignute 1900. povodom najavljenog dolaska austrougarskog predstolonasljednika Franca Ferninanda, koji je trebao odsjesti u njoj za vrijeme posjete Tuzli. Sudbina čaršijske česme zadesila je i zgradu Baroka, uslijed slijeganja tla počela je tonuti, te su je vlasti 1983. odlučili srušiti. 2008. godine tokom uređenja trga ponovo je izgrađena barokna ljepotica.

U središtu trga nalazi se fontana sa srednjovjekovnim simbolima, a oko nje klupe za odmor posjetioca trga.

More u centru grada – kompleks Panonskih jezera

 Kako ići u obilazak Tuzle, a ne posjetiti slana Panonska jezera.

Panonska jezera svoju priču započinju 2003. godine, kada je gradonačelnik Jasmin Imamović odlučio da jednu potpuno zapuštenu lokaciju zamijeni za pravu atrakciju ovog grada.

panonska jezera
More u centru grada

Kompleks Panonskih jezera sastoje se od tri jezera, slanih slapova, te ugostiteljskih objekata i sadržaja za djecu. Turistička su atrakcija, a posjetitelji za popularnu Panoniku imaju samo riječi hvale.

Panonska jezera svake godine u prosjeku posjeti oko 300 hiljada gostiju.

Arheološki park

Nešto veoma specifično i zanimljivo čime se kompleks Panonika, također, može pohvaliti jeste Arheološki park – neolitsko sojeničko naselje. Naime, radi se o replici autentičnog sojeničkog naselja koje datira iz perioda mlađeg kamenog doba.

popularne znamenitosti u tuzli
Arheološki park u Tuzli

Ova zaista fascinantna historija ovog predjela Tuzle navela je gradske vlasti da u kompleks Panonike svojim posjetiocima omoguće šetnju kroz neolitsko sojeničko naselje i barem za tren osjete kakav je život bio u periodu kamenog doba.

Također, na samom kraju kompleksa Panonike nalazi se muzej “Geološka postavka Panonica” otvoren 2012. godine. U muzeju možete vidjeti mnogo toga zanimljivog poput autentične posude za proizvodnju soli iz slane vode, koja je ujedno i prvi arheološki nalaz iz neolita Tuzle.

Ljepotica slanog grada – Pravoslavna crkva

Kada u isto vrijeme u Tuzli začujete zvona pravoslavne i katoličke crkve, a potom i zvuk ezana sa munara tuzlanskih džamija, ne trebate se čuditi, Tuzla je jednostavno takva – otvorena za sve religije.

popularne znamenitosti u tuzli
Pravoslavna crkva u Tuzli

Bilo da ste religiozno opredijeljeni ili baš i ne, pravoslavna crkva je jedan od objekata Tuzle koji svakako trebate posjetiti. Crkva nosi ime Uspenje Bogorodice i datira iz 1926. Godine, a unutrašnjost crkve krase mnogobrojne ikone.

Dva kipa – dva čuvara tuzlanske, ali i svjetske kulture

Pisac Meša Selimović i slikar Ismet Mujezinović rodom su iz Tuzle, Oni svakako predstavljaju dva najveće umjetnika iz Tuzle, te zbog toga i stoje već godinama u strogom centru grada.

popularne znamenitosti u tuzli
Ismet i Meša u Tuzli

Tuzlacima, ali i posjetiocima oni su podsjetnik kakva bogatstva u kulturnom svijetu ima ovaj grad, ali i država Bosna i Hercegovina. Pored toga što posjetite kipove Ismeta i Meše, te se slikate pored njih, pravo je vrijeme i da pročitate “Derviš i Smrt” ili pregledate neku od Ismetovih izložbi, samo tako ćete shvatiti zašto su oni baš tamo gdje jesu.

Kompleks Slana Banja

Nedaleko od Panonskih jezera, nalazi se kompleks Slane Banje, mjesto odlično za šetanje i bijeg iz gradske gužve, te udisanje čistog zraka koji dopire iz obližnje šume.

Slanu Banju čini duga staza za šetanje. Na početku staze nalazi se obnovljena fontana Leda koju je modelirao tuzlanski umjetnik Franjo Leder. Na središtu fontane stoji žena Leda, koja predstavlja Franjinu neuzvraćenu ljubav, a oko “Lede” su labudovi, koji, vjerovatno, čine sliku zaljubljenog umjetnika.

Hodajući stazom dalje, na blagoj uzbrdici, sa lijeve strane je zajedničko groblje i spomen ploče žrtvama masakra na Kapiji. Nakon toga spomen ploče stradalim borcima u drugom svjetskom ratu. Na samom vrhu Slane Banje nalazi se velika statua Maršala Tita, a oko njega i statue značajnijih partizana.

Odlučite li se prošetati Banjom, zasigurno je da ćete odmoriti oči zelenilom koje je okružuje.

Zanimljivi historijat grada soli

Tuzla je grad koji se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ona se svrstava među najstarija područja u Evropi sa kontinuitetom življenja još od neolitskog doba. U ovom gradu prema posljednjem popisu stanovništva živi 110 979 stanovnika, te predstavlja treći najveći grad Bosne i Hercegovine. Kao treći najveći grad Bosne i Hercegovine daje značajan privredni, ekonomski, ali i obrazovni značaj.

Porijeklo imena Tuzla poteklo je od turske riječi “tuz” što znači so. Također, prije se koristio naziv Salines za ovo područje (Salines – lat. grad solana). Mnogi ljudi pomisao na Tuzlu odmah povezuju sa nalazištima soli, jer se na njenom području vršila eksploatacija soli još od doba starih Rimljana. Da je Tuzla postojala za vrijeme Rimljana svjedoče nam mnoga arheološka nalazišta.

Završavajući obilazak Tuzle, još nekoliko riječi za kraj…

Ovo su samo neke od zanimljivih lokacija, građevina i detalja koje vam Tuzla može ponuditi. Kada bi vam pisali o svemu zanimljivom u Gradu Soli, vjerovatno bi ovaj članak otišao u nedogled. Stoga, ne gubite vrijeme, dođite u Tuzlu i vi istražite, vama, najzanimljivije lokacije Tuzle.

Pogledajte i ovo:

Drugi upravo čitaju