back to top

Biblioteka:Radionica “O jeziku učimo igrajući se”

biblioteka:radionica “o jeziku učimo igrajući se”Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obiležava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine će odumrijeti.

Svake dvije sedmice u svijetu se ugasi po jedan jezik. Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se njeguje u školama, medijima.

Gradska biblioteka Živinice danas je na zanimljiv način obilježila Dan maternjeg jezika, posjetom OŠ “Gračanica”, tačnije Područnu školu “Tupković” i s učenicima IV razreda obilježili 21.februar.

“Ponovili smo šta je materinji jezik, zašto je današnji datum značajan, učili značenje nekih riječi koje prvi put čujemo, čitali brzalice, pisali…
Hvala učitelju Zahidu Mušiću i njegovim učenicama i učenicima na saradnji, a učiteljicama Sifeti, Amiri, Vanesi i Nermini na gostoprimstvu”, poručuju iz Gradske biblioteke Živinice.

www.zivinice.ba

Drugi upravo čitaju