back to top

˝SNUS˝ prisutan i među osnovcima živiničkih škola

˝snus˝ prisutan i među osnovcima živiničkih škola

Novi opasni trend među školarcima u Bosni i Hercegovini, konzumiranje nikotinskih vrećica, kolokvijalno nazvanih SNUS, zabrinuo je roditelje, prosvjetne radnike, ali i zdravstvene stručnjake.

Da ga konzumiraju i učenici u osnovnim školama našeg grada , potvrdio nam je predsjednik Udruženja ˝Prva osnovna škola Živinice ˝ Avdo Memić.

Rezultati istraživanja Zavoda za javno zdravstvo godine pokazali su da jedna četvrtina djece u dobi od 13 do 15 godina koristi neku vrstu duhanskog proizvoda.

Memić naglašava da kroz rad Udruženja organizuju edukacije , ali da im je u tome svako potrebna pomoć i lokalne zajednice kao i roditelja.

Naš sagovornik , otkriva da roditelji danas teško prihvataju informaciju da dijete koristi neke od duhanskih proizvoda ili neka druga opojna sredstva, što dodatno otežava rješavnje problema.

Snus po svojoj prirodi spada u bezdimne nikotinske proizvode. Sve do prije dva dana bio je dostupan j u marketima, kioscima i na benzinskim pumpama u našoj zemlji.

Nakon apela nadležnih institucija i medija, povučen iz prodaje.

Ali ne za stalno, što je zabrinjavajuće.

U brojnim evropskim zemljama zabranjen je za upotrebu. Iz Službe za promociju zdravlja FBiH upozoravaju da u svom sastavu snus ima više od 7.000 štetnih materija, od kojih 76 djeluju kancerogeno.

“Prvo dolazi do promjena na sluzokoži usne šupljine, počinje sa upalnim promjenama, dovodi do erozije i gubitka zuba, predstavlja faktor rizika za nastanak raka usne šupljine, pankreasa, debelog crijeva i pluća, povezuje se sa rizikom za srčani udar sa smrtnim ishodom, povezuje se sa rizikom za narušavanje metabolizma šećera i povećanje rizika za nastanak težih oblika dijabetesa”, saopćili su iz Službe za promociju zdravlja i edukaciju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Iz Udruženja Prva osnovna škola Živinice ističu da će sa početkom drugog polugodišta intenzivirati sastanke na temu SNUS, ali apeluju i na roditelje da što više razgovaraju sa djecom.

Na metalnim kutijicama u kojima se nalazi snus nema natpis o tome koliko je štetan po zdravlje. Zbog zabrinutosti javnosti, ali i straha od inspekcijskih kontrola trenutno je povučen iz prodaje, ali je važno znati – ne trajno.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

rtvzivinice.tv

Drugi upravo čitaju