back to top

Završen je projekat “Sedmica prijateljstva sa Italijanima” – .

Projekat je započeo 10. augusta dočekom volontera i članova italijanskih udruženja iz San Giorgio in Bosco – Provincija Padova. Tokom prethodnih dana, održane su razne aktivnosti u sklopu projekta, uključujući igre s djecom u Škahovici, druženje i obnova veza s italijanskim gradom San Giorgio in Bosco iz provincije Padova. Zvanično obnavljanje bratimljenja između ova dva grada održano je 14. augusta 2023.

može biti slika sljedećeg: 17 ljudi

Inicijativa za obnovu bratimljenja započela je prethodne godine, kada je delegacija iz Škahovice posjetila San Giorgio in Bosco. Ideju za obnovu pokrenuo je koordinator projekta, Dino Dedić.

Gradonačelnik Grada Gračanica, Nusret Helić, ugostio je zvaničnike iz Italije, uključujući gradonačelnika San Giorgio in Bosco, Nicolua Pettenuzza, Mattea Evangelista, zamjenika ambasadora Italije u Bosni i Hercegovini, Danilu Andretta, predsjednicu Gradske skupštine, Enricu Leda Rosetta Zanon, ministricu za kulturu, Pietra Fabrisa, gradskog vijećnika, te Erminiu Rebellato, počasnu građanku Gračanice.

može biti slika sljedećeg: 9 ljudi

Sa ovog sastanka su poslane poruke mira i tolerancije, te su razmijenjena dosadašnja iskustva i dogovoreni planovi za buduće zajedničke projekte.

 

Nakon obilaska grada i zajedničkog ručka, u Škahovici je otkrivena tabla koja simbolizira obnovljeno bratimljenje, te je potpisana povelja. Gosti su također imali priliku uživati u izložbi koju je za tu priliku pripremila Izeta Nurkić.

može biti slika sljedećeg: 8 ljudi i tekst

Sinoć je nakon druženja i večere svečano završena “Sedmica prijateljstva sa Italijanima”. Mještani MZ Škahovica srdačno su ispratili svoje prijatelje uz dogovor o budućim susretima.

opis nije dostupan.

Projekat je organizovala Mjesna zajednica Škahovica, uz glavnog pokrovitelja Grad Gračanica, a koordinator svih događaja bio je Dino Dedić.


radiogracanica.ba

Drugi upravo čitaju