back to top

Započela regulacija korita rijeke Spreče u TK, projekt vrijedan 1,75 miliona KM | RTVTK

Započeli su radovi na regulaciji korita rijeke Spreče u Lukavcu. Radi se o dionici korita uzvodno, od ranije regulisanog dijela korita. 

Realizacija je to ranije potpisanog sporazuma Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save  o uređenju korita rijeke Spreče u Lukavcu na potezu od izvedenog dijela do ušća Jale – Faza I, dužine ukupno 700 m.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1,75 miliona KM. Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 700.000 KM iz namjenskih sredstava vodnih naknada, za realizaciju tog projekta.

– Uređenja korita riječnih tokova jedan su od prioriteta u radu Vlade Tuzlanskog kantona, posebno imajući u vidu klimatske promjene i sve češću pojavu bujičnih tokova te izlijevanje rijeka iz njihovih korita. Ovakvi projekti su značajan preventivni oblik djelovanja da bismo sačuvali imovinu u obalnom području, ali i usjeve i poljoprivredna dobra – kazao je premijer TK Irfan Halilagić, tokom današnjeg uvođenja u posao izvođača radova.

Rok za izvođenje radova je 150 dana, ali s obzirom na povoljne uslove za građevinske radove, očekuje se da radovi budu i ranije kompletirani.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Odjeljenja za informisanje TK, uređenjem korita rijeke skratit će se riječni tok, osloboditi određena zona što će u konačnici stvoriti i preduslove za širenje poslovne zone i privredni razvoj u tom području.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju