back to top

Skupština TK: Izmjenjen finansijski plan ZZO TK, stvorene pretpostavke za nabavku linernog akceleratora za UKC Tuzla | RTVTK

Zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojili su Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za ovu godinu, koji predviđa povećanje Budžeta Zavoda za više od 26 miliona KM. Zastupnici su jednoglasno podržali i zaključak, kojim je zadužena Vlada Tuzlanskog kantona da obezbijedi finansijsku mogućnost za nabavku linearnog akceleratora za potrebe UKC-a Tuzla.

Jednoglasno su zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona podržali izmjene finansijskog plana ZZO TK. Tako, budžet ove institucije, umjesto planiranih više od 309 miliona KM, iznosi 335 miliona KM. Korekcije su bile neminovne zbog novog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na TK.

  • Kojim je predviđena izmjena satnice rada za radnike sa 2,51 na 2,75 KM. Promjenjeno je puno radno vrijeme sa 37,5 sati na 40-satnu radnu sedmicu – kaže Denis Husić, direktor ZZO TK.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, Dževada Hadžića smatra da nije dobro što je kolektivni Ugovor za oblast zdravstva na TK potpisan na tri mjeseca.

  • Prema informacijama koje smo danas dobili evidentno je da oba sindikata zdravstva nisu potpisali i to je manjkavost ovog kolektivnog Ugovora, odnosno onog što je dogovorila vlada Tuzlanskog kantona – dodaje Hadžić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, Šekib Umihanić kaže da je dobro što je došlo do povećanja primanja radnika zaposlenih u zdravstvu. Tražio je i da se UKC-u Tuzla olakša postupak nabavke linernog akceleratora.

  • Postoji prepreka u zaduživanju kod Razvojne banke FBiH u smislu nabavke – napominje Umihanić.

Zaključkom je Skupština Tuzlanskog kantona zadužila Vladu TK da krene u proces rebalansa budžeta TK za ovu godinu.

  • Prvobitna ideja je bila da se UKC Tuzla zaduži kod Razvojne banke, ali obzirom na stanje, Skupština je od Vlade tražila da obezbijedi potrebni iznos – kaže Irfan Halilagić, premijer TK.

Podsjećamo linerni akcelator će koštati oko 10 miliona KM i konačno će riješiti problem liječenja onkoloških pacijenata na TK.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju