26.7 C
Tuzla

Pravila za bolje Google pozicije koje ističu SEO stručnjaci

Bilo da se bavite online prodajom ili pišete vlastiti blog Google pozicioniranje je od ključnog značaja za vas i vaš posao. Svi znamo za modernu tvrdnju ako nisi na prvoj stranici Google – a da li si uopšte na internetu.

Kako postići bolje Google pozicioniranje samim tim je veoma bitna vještina koja od vas zahtjeva poznavanje SEO optimizacije i načina na koji funkcioniše Google algoritam. Pravila za bolje Google pozicije su veoma striktna i ona se moraju strogo poštovati. Jedna greška može značiti hoćete li imati što je moguće bolju Google poziciju, a kao što smo spomenuli ako ste novi u svijetu bloga ili online prodaje Google pozicija je najbitnija za uspjeh vašeg poslovanja.

Pokrenite indeksiranje web strane

Dabi vidjeli kako vašu web stranicu posmatra Google potrebno je pokrenuti proces indeksiranja odnosno website crawl. Rezultati crawlanja će biti trenutna web struktura i SEO optimizacija. Na današnjem tržištu postoji mnogo alata koji se bavi ovim, a neki od najpopularnijih su: Screaming Frog i Beam Us Up koji je besplatan za korisnice Windows operativnog sistema.

Također potrebno je da provjerite da li vas Google botovi indeksiraju jer ako nisu onda nikada nećete biti na Google rezultatima pretraga. Sve što trebate provjeriti kako bi ovo provjerili jeste otvoriti Google i upisati site:vašadomena (primjer site:tntportal.ba).

Ručno odradite osnovni onsite SEO

Uvijek odradite SEO optimizaciju svih vaših tekstova na web stranici. Bez obzira da li se radilo o blogu ili online prodavnici SEO optimizacija je ključna. Provjerite koje ključne riječi koristite, da li su one popularne, koliko vam donose prometa, da li ih Google odobrava.

pravila za bolje google pozicije koje ističu seo stručnjaci
Pravila za bolje Google pozicije koje ističu SEO stručnjaci

S boljim ključnim riječima vi ćete imati više organskog pretraživanja, a bolja reklama od toga vam i ne treba. Kada ljudi ukucaju određeni pojam i kada vi budete prvi link na rezultatu pretraživanja vi sebi garantujete uspjeh. Ako niste na prvom mjestu u vašoj datoj tematici onda to znači da Google smatra da postoji web stranica koja je bolja i relevantnija od vaše.

Analizirajte stranicu koja je na prvom mjestu, vidite šta oni rade i kako rade, te pokušajte to ukomponovati u svoju web stranicu i svoje tekstove. Odradite detaljniju analizu ključnih riječi, pokušate da dodate više fotografija, te koristite relevantne i pouzdane izvore. Ovo su samo neki od savjeta koji će vam sigurno pomoći.

Ako niste dovoljno sigurni koliko dobar ste odradili posao u SEO optimizaciju nemojte komplikovati sebi posao već koristite plugin koji će vam detaljno pokazati u čemu griješite, a šta radite tačno. Rank Math je plugin koji će vam ogromno olakšati proces SEO optimizacije.

Ovo su samo neka od pravila za bolje Google pozicije koji će vam pomoći i predstavljati dobar početni korak za dalje studiranje SEO optimizacije.

Napravite backlink analizu

Možda ovo niste znali ali backlink je URL neke vaše podstranice koja se svidjela nekom korisniku ili on misli da je korisna te je postavio taj URL na drugu web stranicu ili forum. Naravno ovo sve mi možete raditi sami ako ste bloger ovo je obavezno da radite. Recimo da imate dva bloga i želite na određenom tekstu linkati tekst od vašeg drugog bloga. Kreirate backlink podižete promet obje web stranice i generalno ste u plusu.

Veze na web lokacije su ključne one vam mnogo doprinose, a ne koštaju vas ništa odnosno nisu prevelik problem da se naprave. Što više imate ovih veza to će biti bolja pozicija vaše web stranice. Bolja pozicija znači više organskog prometa, a sve ovo doprinosi do bolje zarade i naravno opstanka vašeg poslovanja.

Nikako nemojte varati ovaj sistem jer to Google primijeti i kaže su rigorozne. Samim tim što sebi oduzimate mnogo vremena bit ćete obilježeni zauvijek u bazi podataka Google – a kao stranica koja je pokušala izvršiti prevaru što će apsolutno zaustaviti rast vaše web stranice.

Sve u svemu igrajte fer i pošteno kako bi postigli najbolje Google pozicioniranje.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

popularno:

Drugi upravo čitaju