26.7 C
Tuzla

Električni radovi u vašem domu

Električna mreža predstavlja jednu od najvažnijih komponenti svakog prostora ili doma.

Električni radovi u domu osiguravaju napajanje cijelog prostora, podrazumijevajući instaliranje različitih vrsta rasvjetnih sistema, obuhvatajući  i sisteme rasvjete u nuždi.

Postupak napajanja

 Prije nego se počne sa samim postupkom električnih radova, potrebno je napraviti plan rada, koji je neophodan vodič za instalatere, prilikom kupovine kablova i pribora za napajanje.

Plan rada trebao bi biti pravilno napravljen, kako bi omogućio sigurno i prikladno korištenje, jer električna energija podrazumijeva područje gdje nepažnja nije prihvatljiva. Tokom popravke stana, električni radovi  po pravilu se sastoje od dva stepena: markup i instalacija izravno.

Prvi stepen (markup) odnosi se na početak popravke, poslije preuređenja i demontaže, te podrazumijeva sljedeće elemente izvođenja radova:

 • Određivanje mjesta instalacije rasvjetnih uređaja i ostale opreme
 • Određivanje dijelova prolaza napajanja
 • Polaganje cijevi
 • Ugradnja izolatora
 • Pričvršćavanje utikača i prekidača
 • Polaganje i pričvršćavanje žica
 • Ugradnja odvajajuće opreme, potrošača struje, razvodnih ormara, kutija za razgranavanje, masti utičnica
 • Spajanje žica
 • Provjera i ispitivanje

Drugi stepen (Instalacija izravno) ogleda se kroz rad, koji se sprovodi po završetku zidova, stropa, podova, što uključuje:

 • Ugradnja utičnica
 • Ugradnja rasvjetnih uređaja, kao što su lusteri, svjetiljke
 • Instalacija potrošača električne energije

Električni radovi u stanu

Napajanje kao cjelina obuhvata:

 • Demontažne radove
 • Označavanje
 • Mehanički rad
 • Usmjeravanje kablova
 • Trake za napajanje
 • Ugradnju opreme za napajanje (prekidači, utičnice, svjetiljke…)
 • Kablovske veze u jedinstveni sistem
 • Puštanje u rad

Polaganje kablova, napajanje

 

Prilikom određivanja načina ugradnje, kablovi se mogu polagati ili u otvorenom obliku u posebnim kutijama ili skriveni iza žbuke, spuštenih stropova, građevinskih konstrukcija.

Kako bi se izbjegla preopterećenja, sistem napajanja dijeli se u nekoliko vodova, na Kojima su priključeni određeni potrošači, koji uključuju utičnice, sklopke, svjetiljke, kao i različitu električnu opremu.

Sva oprema visokog energetskog intenziteta mora biti opremljena vlastitim prekidačem, kako bi omogućila zaštitu električne mreže od kratkih spojeva i preopterećenja (električni kamin, veš mašine, električne peći, odvojeni vodovi, električni grijači).

Pravila napajanja

Ako želite da budete sam svoj majstor, te sami obavite posao koji se tiče instalacije električne nergije, prije svega, morate znati da taj process zahtijeva veću pažnju, restriktivne primjene sigurnosnih standarda i pravila instalacije. Čak i najmanja greška može izazvati kratki spoj, te dovesti do požara, zato, postoji niz pravila kojih se treba pridržavati, kako bi se napravilo kvalitetno napajanje.

Spomenut ćemo neka od pravila koja je korisno znati. Prvo što treba učiniti, ogleda se kroz projekt snabdijevanja energijom stana. Ovaj dokument podrazumijeva dijagram napajanja, rezervni sistem napajanja, ako postoji, popis planirane opreme i proračune kapaciteta i opterećenja. Također, projektna dokumentacija navodi vrstu žica i kablova, način i shemu njihovog polaganja, kao i količinu materijala.    

Za stacionarne uređaje velike snage potrebno je položiti odvojene vodove i instalirati zasebne strojeve. Također, za veću sigurnost neophodno je odvojiti linije za utičnice i rasvjetne uređaje sa prekidačima.

Prekidači, brojila, brojila, utičnice i sve rasvjetne ploče trebaju biti na lako dostupnim mjestima.

Kako bi se očuvala cjelovitost i ukupna čvrstoća, kod zatvorene metode ugradnje ne smiju se raditi duboki stropovi u nosivim zidovima.

 

Vrste električnih radova

Bez prethodnog savjetovanja sa električarom, ne preporučujemo vam da popravke izvodite sami, jer jer električni radovi uključuju različite operacije.

Kao što smo i ranije naveli, napajenje može biti otvoreno ili skriveno. Otvorena instalacija podrazumijeva pričvršćivanje žica na već gotov zid. Kako bi se žice zaštitile od okoliša, ali i prostoru omogućile estetski izgled, žice su sakrivene u podnožju i nadzemnim PVC kablovskim kanalima. Pomoću ove metode, osigurava se lako uklanjanje nastalih problema. Putem skrivene instalacije električnih napajanja u zidovima,  probijaju se žljebovi, tj žljebovi za žice i kablove. Na kraju radova, žice se uopšte nisu vidljive, jer izlaze iz zidova samo na onom dijelu gdje ih je potrebno spojiti na električne uređaje. Prilikom popravke ili zamjene žice, potrebno je otvoriti zid u središtu sa problemom, što znači da ćete morati napraviti novi estetski popravak.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

popularno:

Drugi upravo čitaju