back to top

Otvorena izložba bošnjačke pobožne poezije u teočanskom Preporodu

Izložba bošnjačke pobožne poezije „Ramazanije“ otvorena je u teočanskom Preporodu povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika i dolazećeg mjeseca ramazana.

Izložba obuhvata izbor od 30 antologijskih pjesama iz bošnjačkog pobožnog pjesništva počev od starije pa sve do savremene književnosti, simbolično svakom pjesmom obilježavajući jedan dan mjeseca ramazana. Riječ je o izložbi peozije koja obuhvata period od druge polovine 16. stoljeća a tiče se književne prakse bošnjačke književnosti koja najprije obuhvata period koji je pisan turskim, arapskim i perzijskim jezikom, koja se tiče divanske književnosti s elementima ili korijenom sufijske književnosti .Izložbu su priredili magistar filozofije Mak Tanović i magistar književnosti naroda BiH Elmir Spahić, a likovni aspekt izložbe realizirala je umjetnica Alisa Teletović.

Prisutni na izložbi uživali su čitajući pjesme, Safvet-bega Bašagića, Muse Ćazima Ćatića, Hamze Hume, Skendera Kulenovića, Ćamila Sijarića, Maka Dizdara, Abdulaha Sidrana, Nedžada Ibrišimovića, Amira Brke i Abdurrahmanna Sirrija.

Predsjednik teočanskog Preporoda Enes Avdičević ističe da Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Teočak kroz različite aktivnosti nastavlja ukazivati na važnost čuvanja tradicionalnih vrijednosti njegujući vlastiti jezik i njegovu umjetničku vrijednost.

„Ova izložba je od posebnog značaja jer svako ime i prezime autora poezije nosi univerzalne poruke za sve građane Bosne i Hercegovine.Želja nam je da, posebno danas, kada se širom naše zemlje obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, ukažemo na potrebu izgradnje društva koje baštini kulturu čitanja i njegovanja pisane riječi. – rekao je Avdičević

Izložba „Ramazanije“ bit će postavljena u BKC-u Teočak do 11. marta.

rtvglasdrine.com

Drugi upravo čitaju