back to top

Od naredne godine počinje realizacija projekta “Solarna energija za Tuzlu” | .

U Tuzli je počela realizacija trogodišnjeg projekta koji se odnosi na unaprjeđenje razvoja solarnih tehnologija. Planirano je osavremenjavanje postojećih planova i programa u školama koji se odnose na održavanje fotonaponskih sistema te prezentacija potencijala solarne energije za građane. Projekat realizuje Centra za ekologiju i energiju a njegova vrijednost je 400 hiljada eura.

Od naredne godine u Tuzli počinje realizacija projekta „Solarna energija za Tuzlu“. Aktivno su uključene Elektrotehnička i Građevinsko-geodetska škola Tuzla, u kojima će se raditi na prilagođavanju postojećih planova i programa te edukaciji stručnih i teorijskih predavanja za profesore na temu održavanja fotonaponskih sistema.

  • Naš zadatak je, kao jednog od partnera u ovom projektu da obezbijedimo radionice, da pripremimo kadarove, da radimo obuku ugradnje, odnosno montiranja i pričvrščivanja tih solarnih panela na konstrukcije krovova na objektima na našem kantonu – kaže Kadrija Ibišević, direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

U projekat će biti uloženo 400 hiljada eura, a njegov cilj je unaprijeđenje razvoja solarnih tehnologija te ekspanzija ovakvog načina proizvodnje energije. Korist bi mogli imati i građani Tuzle, koji će dobiti podršku prilikom instaliranja fotonaponskih sistema.

  • S jedne strane imamo prepreku u Zakonu o prostornom uređenju i građenju te u Zakonu o legalizaciji prije svega, dominantno je tu Zakon o prostornom uređenju i građenju, obzirom da se radi o uvođenju tzv. dodatne opreme što već potpada zahvat koji se zove rekontrukcija za koji treba imati potrebne dozvole – ističe Mirela Uljić, šefica Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Tuzla.

Tuzlanski kanton i Bosna i Herecgovina imaju dovoljno sunca da bi proizvodili električnu energiju sunca

  • U okviru projekta ćemo se zalagati za masovnije korištenje solarne energije i integriranje ovih tema u školski sistem – dodaje Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Solarna energija jedan je od stubova nacionalne strategije i njena brza ekspanzija je važna i hitna jer utiče i na poboljšanje kvaliteta zraka i klimatske promjene.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju