back to top

Mara Lakić – legenda bosanskohercegovačke i ex-yu košarke

Jedna od najboljih članica ženske košarkaške reprezentacije

Jedna od pionira u bosanskohercegovačkoj ženskoj košarci je Mara Lakić. Njena priča počinje u Gradačcu gdje je rođena 18. augusta 1963. godine.

Jedna od najboljih članica ženske košarkaške reprezentacije Jugoslavije i BiH započela je svoju karijeru u osnovnoj školi Petar Kočić.

” Košarku sam počela igrati u Osnovnoj školi Petar Kočić u Gradačcu. Tamo nije bilo košarkaškog tima, ali je bila specifična situacija da smo imali jako dobrog nastavnika fizičkog vaspitanja, Milovana Markovića. Treniralo se, radilo se, gotovo svakodnevno i to na jednom zavidnom nivou. Imala sam tu sreću da mi je Milovan Marković bio nastavnik od petog do osmog razreda. U Gradačcu je odbojka bila jaka, ali, eto, ja sam više voljela košarku. I tako se rodila ljubav, a nekako se i čovjek rodi s tim talentom. Imala sam koš ispred kuće u Srnicama i svako jutro igrala basket. Znači, non-stop sam bila u košarci. A u šestom razredu mi je nastavnik Marković rekao: ‘Maro, ti si predodređena da budeš vrhunska sportiskinja.’ Meni je to tad bilo smiješno.”  – izjavila je Mara jednom prilikom u razgovoru za list Slobodna Bosna.

U Tuzlu se sa petanest godina preselila više zbog košarke a ne zbog škole.

” Čim sam došla u Tuzlu, 1978., počela sam igrati za seniorski tim. Znači, sa petnaest godina! Nekad se, jednostavno, dese neke stvari koje i niste planirali. Ja ni u Jedinstvu, a ni u reprezentaciji Jugoslavije nisam prolazila selekcije kao moje vršnjakinje – od pionirske, preko kadetske i juniorske do seniorske.” ističe Mara

Većinu karijere provela je u KK Jedinstvo Aida, te je do sa ovim klubom osvojila titulu prvaka Jugoslavije 1988. godine.

Potencijal i talenat u mladoj Mari Lakić prepoznali su poznati evropski košarkaški klubovi pa je tako igrala u Švicarskoj, Italiji, Turskoj i Njemačkoj.

mara lakic

Zaslužna za ekspanziju ženske košarke u Tuzli

U Marinoj karijeri posebno se izdvaja 1985. godina kada je održano Evropsko kadetsko prvenstvo za žene u dvorani Mejdan. Tada se prvi put osjetio veliki interes za žensku košarku ne samo u Tuzli već u cijeloj BiH.

Mara je zasigurno bila jedna od zaslužnih košarkašica koje su zainteresirale tadašnju bh. javnost za žensku košarku.

” Dvorana je bila stalno puna. Evropski zvaničnici nisu mogli vjerovati da utakmice kadetkinja gleda pet, šest hiljada ljudi. Tada je, u biti, i počela ekspanzija ženske košarke u Tuzli.” – ističe Mara Lakić

Srebrena medalja na Olimpijskim igrama

Mara Lakić je ubrzo postala jedna od nezamjenjivih članova tadašnje jugoslavenske reprezentacije. Osvajanje srebrene medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine ubraja se u njene najznačajnije medalje.

Dok je bila dio jugoslavenske reprezentacije osvojila je dvije srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu 1990. godine i Evropskom prvenstvu 1991. godine.

Posebno je značajna zlatna medalja na Mediteranskim igrama 1993. godine koju je osvojila dok je igrala za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Trenerska karijera

 Profesionalnu karijeru Mara završava 1998. Godine i tada se odlučuje više posvetiti porodici. Nakon 11 godina pauze u košarkaškom svijetu odlučila se okušati u trenerskim vodama.

Mara je na terenu bila precizna, nezaustavljiva i prodorna. Naravno, to se odrazilo i na njenu trenersku karijeru. Posebna energija kada bi Mara igrala košarku sada se može još uvijek osjetiti dok podučvala mlade nade ženske košarkaške scene.

Život van košarkaškog terena

U pauzama između pripremanja i treniranja mlade košarkaške bh. reprezentacije Mara provodi vrijeme sa najbližim i najmilijim osobama u njenom životu.  Pored košarke, voli da kuha i uživa u uređivanju bašte i cvijeća.  Njena kćerka Melisa bavi se košarkom i podjednako je uspješna kao majka Mara.

mara lakić - legenda bosanskohercegovačke i ex-yu košarke
Mara i njena kćerka Melisa

Jedna od najvećih legendi bosanskohercegovačke ženske košarke Mara Lakić je primjer i danas svim mladim djevojkama da je moguće uspjeti u sportu.

Pročitajte i ovo:

Drugi upravo čitaju