26.7 C
Tuzla

Helena Klakočar – vrsna crtačica stripa

Njeni radovi u vrlo kratkom vremenu obišli su cijeli svijet

Malo ko zna da je Bosna i Hercegovina ponudila svijetu neke od najboljih cratča stripa. Među njima se nalazi Tuzlanka Helena Klakočar.

Rođena je u Tuzli 1958. godine. Kada je napunila sedam godina sa porodicom se preselila u Maribor. U Mariboru je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

Svoje obrazovanje je nastavila u Zagrebu na Umjetničkoj akademiji gdje bila na korak do ostvarenja sna da bude crtačica stripa.

” Sa sedam godina željela sam biti prodavačica u knjižari, misleći da ću moći koristiti sve one papire, bojice i krede. Moj je otac bio liječnik, mama farmaceutski tehničar i nisam imala pojma da postoji zanimanje ”umjetnik”. Kad sam saznala, oduševila sam se, premda sam imala u trećem gimnazije dilemu oko studija biologije. ”

Prva izložba sa 16 godina

Imala je samo 16 godina kada je održala prvu izložbu radova koja se održala u Galeriji AULA u Prvoj Gimnaziji u Mariboru.

Njeni radovi su postali uspješni, a osim crtanja stripova bavila se i dizajniranjem plakata i kreiranju animiranih filmova. Helena Klakočar bila je jedno vrijeme i umjetnički organizator u Zagrebu.

Prepoznatljiva je po radovima u kojima isiče svoja politička i društvena zapažanja, kao i autobiografske priče.

Pa su tako omiljene teme koje obrađuje u stripovima u znaku razotkrivanja nepisanih zakona, apsurd migracija, građanski posluh i neposluh.

Dobila je stipendiju zaklade Fonds BKVB iz Amsterdama i kasnije od Centra de la livre iz Pariza. Uz pomoć stipendiranja nastavila je svoj put umjetničkog izražavanja koji je bio sve više prepoznatljiv.

Također, bila je voditeljica multimedijalne grupe Zzot i programe Galerije SC-a. Grupe umjetnika u kojima je bila počasna članica su Migrative art iz Belgije i Divlje oko iz Zagreba. Izložbe Helene Klakočar javnost je imala priliku da vidi na mnogim festivalima, galerijama.

Poznata je po predavanjima iz narativne umjetnosti, kao i brojnim drugim radionicama.

helena klakocar

Imigrantski život u Nizozemskoj

Zajedno sa mužem i djetetom seli se u Nizozemsku 1992. godine. Tako je nastavila svoj dnevnik o imigrantskom životu u Nizozemskoj pod nazivom Friesland/Nemirno more 2.

Trenutno živi na relaciji Zagreb – Amsterdam – Pula.

Jedan od najvećih priznanja u karijeri je kada je na najvećem evropskom festivalu stripa u Angoulemeu za Nemirno more dobila nagradu Alph-Art za najbolji strip stranog autora.

Nemirno more je 2000. godine prvo izašao na francuskom. U Hrvatskoj je prvi put  kao samostalna knjiga stripa objavljena tek petnaest godina kasnije.

Na najvećem europskom festivalu stripa u Angoulêmeu, za strip “Nemirno more” koji je prvo izašao na francuskom, dobila je 2000. nagradu Alph-Art za najbolji strip stranog autora te France Info 2000., što je, uz Grand prix za “Tupka” Nedjeljka Dragića na festivalu u Montrealu 1971. najvažnije priznanje koje je ikad dobio neki od hrvatskih strip autora.

Među najznačajnijim nagradama ističe se i na Radio France – Info-u za djelo ”Nemirno more”

Sarađuje sa mnogim udrugama poput Stvarnost u Amsterdamu (u sklopu promocija, radionica za djecu i odrasle, kao i izložbe) i udruga Banche Imprese iz Italije.

Ženski strip na Balkanu

U knjizi Ženski strip na Balkanu može se detaljno pronaći Helnini stipovi. Također, njeno lik i djelo bili su dio izložbe Jane Adamović posvećenoj ženama u sedmoj umjetnosti ”Ona se budi” / ” BD Egalite” koja je bila postavljena U francuskim institutima za kulturu u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani.

Na spomenutoj izložbi obuhvaćeni su radovi autorica stripa iz Francuske i regiona.

Najnoviji crtani roman naziva se ”Zid Mediteran” koji je obljavljen 2019. godine i radnja se odvija na produ BŠ – 72 i glavni lik Andrija Mohoroviči spašava izbjeglice na Mediteranu u sklopu misije Triton.

Važno je istaknuti da u svojim djelima često koristi dokumentarne zapise, stvarne događaje gdje se otkrivaju nevidljive pozadine sistema i kompleksnih odnosa.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

popularno:

Drugi upravo čitaju