back to top

Aero klub Tuzla

Aero klub Tuzla osnovan je 1947. godine. Veliki broj aktivnih sportista se u Klubu bavio „trećom dimenzijom“. U članstvu Kluba je zabilježeno oko 1000 padobranaca, 200 jedriličara, 100 pilota aviona, veliki broj modelara i simpatizera Kluba. Veoma bitan dio Kluba su uvijek bili upravo simpatizeri, koji su i danas dobro došli gosti na Sportskom aerodromu Aero kluba Tuzla.

Kroz druženja na aerodromu i u prostorijama Aero kluba u Tuzli, veliki broj mladih ljudi je stekao prva znanja o tehnici, o konstrukcijama, karakteristikama atmosfere, meteorologiji i mnogim drugim korisnim temama.                                                               

Aero klub Tuzla je registrovan kao Udruženje građana, neprofitna organizacija, sa sjedištem u Tuzli. Prema Statutu Aero kluba, najviši organ uprave je Skupština Aero kluba. Skupština Aero kluba bira Upravni odbor, na mandat od četiri godine, čiji su članovi zaduženi za određivanje ciljeva i obezbjeđivanje uslova za postizanje tih ciljeva. Kompletan upravni odbor sve poslove obavlja bez novčane naknade i zajedno sa ostalim članovima Aero kluba nalaze zadovoljstvo u učešću u radu Aero kluba, a motiv za ovaj način rada je u postizanju sportskih rezultata i doprinos u povećanju nivoa znanja i vještina članova naše zajednice.

 Najviše članova Aero kluba je sa područja Tuzlanskog kantona, ali ima i nekoliko starijih članova Aero kluba koji žive daleko od Bosne i Hercegovine, ali se redovno javljaju. Oni su za sva vremena naša “klupska raja”, a mi naglašavamo da je to istina, svi su naši članovi.

Početkom 90-tih godina je došlo do potpune devastacije objekata, aerodroma, letačkih sredstava i opreme koje je Klub koristio u svom radu. Ogroman problem je gubitak letačkih licenci, zbog čega veliki broj naših članova više nije mogao biti aktivan član, izgubljena licenca za školovanje i niz drugih administrativnih i finansijkih problema.

Svjesni stanja u kojem se nalaze i svih prisutnih problema, Aero klub Tuzla pravi detaljne planove ponovnog vraćanja starog sjaja. U nekoliko zadnjih godina, najvećim dijelom radnim akcijama članova Kluba, na infrastrukturi aerodroma je urađeno sljedeće:

 • Obnovljena je ograda prema saobraćajnoj komunikaciji,
 • Sagrađeni pristupni putevi u zoni aerodroma,
 • Sanirana travnata pista za polijetanje i slijetanje,
 • Sagrađeni betonski ograničitelji koji označavaju poletno sletnu stazu,
 • Zamijenjen krov na hangaru,
 • Ponovo sagrađen objekat aerodromske zgrade, odnosno škole letenja.


Tokom 2017.godine smo obogatili su letačku flotu sa 2 jako dobre trenažne jedrilice VSO-10B standard klase, raspona krila od 15metara, kojima je podignut nivo sigurnosti u letenju na zavidan nivo. Osim toga, sada je Aero klub Tuzla u mogućnosti da školuje još kvalitetnije pilote jedrilica.

Od 25. maja 2018. godine u upotrebu je stavljena stavili i TMG (Touring motor glider) SF-25C Falke motornu jedrilicu sa fiksnim motorom, koja je veoma dobra za školovanje i trenažu pilota. Ono što je veoma značajno za ovu letjelicu je da se sa upaljenim motorom ponaša i koristi kao i svaki avion, ali zahvaljujući konstrukciji krila, može da se koristi i kao klasična jedrilica koja se u zraku ponaša na principima jedriličarstva, a motor koristi samo u fazi polijetanja i dostizanja osnovne visine. Sa ovom letjelicom u našem klubu se otvaraju novie mogućnosti za usavršavanje i školovanje za pilota.

Aero klub Tuzla aerodrom

Sportski aerodrom / letilište „Jegin Lug“ Tuzla je namjenjen za sportsko i amatersko letenje i obuku motornih pilota, jedriličara, skakanje padobranaca, te obavljanje letova poljoprivredne i dr. vrste avijacije čija maksimalna težina ne prelazi 5.700 kg.

Aerodrom se nalazi na 12,5 km zračne linije u kursu 110° od centra grada Tuzle. Putnom komunikacijom Tuzla – D.Dubrave – Zvornik letilište je od grada Tuzle udaljeno 24 km, a drugom putnom komunikacijom Tuzla – S.Tojšići – Zvornik letilište je udaljeno 18 km. Letilište se nalazi 5 km istočno od Međunarodnog aerodroma Tuzla (LQTZ) a 5 km zapadno od grada Kalesija.

Sportski aerodrom / letilište Jegin Lug-Tuzla „LQJL“ je smješteno na sljedećim geoografskim koordinatama:

N 44°  27′  45”

E 18°  48′  46”

Nadmorska visina sporskog aerodroma/letilišta Jegin Lug -Tuzla je od 269 m (883 ft).

jegin lug airport | skyvector
Jegin Lug aerodrom

Flota

 • PIPER PA-18 SUPER CUB
 • SCHEIBE SF-25C FALKE
 • KRAGUJ J-20
 • BLANIK L-13
 • CIRRUS Std. VTC
 • VSO-10B Osa
 • VUK T
aero klub tuzla
CIRRUS Std. VTC

Za više informacija vezane za flotu Aero kluba Tuzla posjetite njihovu web stranicu.

Planovi za budućnost

 1. Školovanje novih članova, povećanje konkurencije među takmičarima.
 2. Učešće na svim dostupnim takmičenjima.
 3. Dovođenje u letno stanje trenutno tehnički neispravnih letačkih sredstava.
 4. Nabavka novog aviona za vuču jedrilica, nabavka aviona sa 4 sjedišta i još jedne motorne jedrilice.
 5. Permanentno djelovanje na poboljšavanju uslova za rad, dovršetak aerodromske zgrade, tehničke radionice, praćenje trendova u ovom sportu i djelovanje u skladu sa tim.

Aero klub Tuzla svakodnevno radi na unapređenju infrastrukture na sportskom aerodromu Jegin Lug, te na podizanju kvaliteta školovanja i letenja.

Ukoliko ste zainteresovani za školu letenja, više informacije možete pronaći ovdje.

Drugi upravo čitaju