back to top

Zuhdija Tokić: “Ili zatvorite rudnike ili dovedite u stanje da mogu odgovoriti na zahtjeve energetskog sektora”                                                                                                                   | .

Na spomenik rudarima palim u Husinskoj buni 1920. godine cvijeće su položili predstavnici sindikata rudara. Rekli su da se njihov položaj nije mnogo bolji stotinu godina kasnije. Kako kažu, rade u lošim uslovima, borba za prava i dalje traje.  Samed Mumunović 20 godina radi kao kopač. Kaže da su zalihe uglja ogromne, kao i potražnja. Rudari u jami su sposobni i da bi mnogo više proizvodili da imaju mehanizovano čelo;   “Uslovi su nikakvi, isti u kojima je radio moj otac. Mehanizacija stara preko 70 godina. Kad je moj otac radio oprema je bila nova a sada zavarena i potrošena”.       Na izvještajnoj skupštini Sindikata radnika rudnika FBiH donesena je odluka o preispitivanju cjelokupne organizacije rada.  

“Unazadili su nas. Kad se ugalj traži na sve strane ,mi padamo u proizvodnji i niko ne interveniše”, rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.   Predsjednik Sindikata  Rudnika Kreka Zuhdija Tokić je bio izričit: “Ili zatvorite rudnike ili dovedite u stanje da mogu odgovoriti na zahtjeve energetskog sektora”!                                                                                                                                       Iz sindikata rudara kažu da su svjesni potrebe za dekarbonizacijom, ali isto tako je potreban i ugalj. S obzirom na potražnju, neophodno je rudarima olakšati proces proizvodnje, uz poduzimanje mjera za optimalnu zaštitu na radu.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju