back to top

Život u kolicima: Napisao nekoliko knjiga, doktorirao, igra košarku

Nakon teške saobraćajne nesreće i loma kičme 2008. Damir ef. Babajić (40) se nije predavao niti kukao nad svojom sudbinom, nego je hrabro krenuo u novi život. Kako nam je kazao ef. Babajić, koji sada s porodicom živi u Njemačkoj, zahvalan je Allahu što ga stavlja na iskušenja.

život u kolicima: napisao nekoliko knjiga, doktorirao, igra košarku

Uništeni planovi

– Od 6. juna 2008. godine, kada sam, ne svojom greškom, u teškoj saobraćajnoj nesreći u džematu Dedići kod Srebrenika doživio lom kičme, živim u invalidskim kolicima. Devetnaest operacija me nije skrenulo s puta islama, borio sam se, pisao knjige i naučne radove i u takvom stanju sam se dao na učenje i doktorirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu – kazao je ef. Babajić.

Ljekari kažu da njegovo zdravstveno stanje nije najbolje i da bi lako ponovo mogao na operacioni sto. Nema šta nije snašlo mladog imama u životu. Ali, treba reći, on se nikada nije predavao, naprotiv, borio se, pisao, liječio, učio.

– Kao mladi imam u džematu Dedići kod Srebrenika i istovremeno imam na 700 godina starom dovištu Ratiš, imao sam velike planove u životu. A onda je saobraćajna nesreća, za koju je kriv neko drugi, zaustavila moje planove i uslijedila je borba za život. U kolicima sam napisao knjigu „Moj pogled na život iz kolica“, koja je doživjela tri izdanja i prevedena na italijanski jezik – rekao je ef. Babajić.

Supruga i djeca

Također je objavio i knjigu „Ne gubite nadu u Allahovu milost“, 29 naučnih radova, prisustvovao mnogobrojnim naučnim simpozijima, a član je reprezentacije BiH u košarci s kolicima i Kluba „Zmaj“ u Gradačcu.

– Moja vjera mi je davala snagu. Naravno, moja desna ruka u svemu bili su i ostali supruga Mirela, sinovi Muhamed i Harun te kćerka Amina – dodao je efendija.

Efendija Babajić prošle godine doktorirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Avaz.ba

gracanicki.ba

Drugi upravo čitaju