back to top

Završna konferencija projekta „Jačanje kapaciteta institucija zaštite i spašavanja – COPRIS” | .

Završna konferencija projekta „Jačanje kapaciteta institucija zaštite i spašavanja – COPRIS”, održati će se 16. juna 2023. godine sa početkom u 11.00 časova, u kongresnoj sali Grand hotela Tuzla, ulica ZAVNOBiH-a broj 13, u Tuzli, Bosna i Hercegovina.

Finansiranje i realizacija projekta odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina (IPA II) Evropske unije. Ugovoreno je sufinansiranje projekta sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 408.751,05 EUR, što čini 79,04% ukupne vrijednosti projekta, dok su ostatak sredstava obezbijedili projektni partneri. Ugovorno tijelo projekta je Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje projekta iz sredstava Evropske unije.

Grad Tuzla je kao nosilac projekta, u partnerstvu sa Vodoprivrednim preduzećem „Galovica“ Beograd, Crvenim križem/krstom grada Tuzle i Ronilačkim klubom Sremska Mitrovica, realizovao projektne aktivnosti u periodu od 27 mjeseci.

Završna konferencija projekta u Tuzli je prilika za razmjenu iskustava nakon ostvarenih postignuća tokom realizacije projekta COPRIS. U okviru projekta, formiran je prekogranični mobilni multidisciplinarni tim sačinjen od predstavnika institucija zaštite i spašavanja, koji može djelovati u prekograničnom području u slučaju prirodnih nesreća i nesreća uzrokovanih ljudskim djelovanjem, u skladu sa pripremljenim zajedničkim akcionim planom spremnosti i odgovora po EU procedurama zaštite i spašavanja. Ostvareno je tehničko opremanje službi zaštite i spašavanja, od civilne zaštite, vatrogasaca, ekipa Crvenog križa do spasioca. Nabavljena je individualna zaštitna oprema, uniforme i specijalizovana odjeća i obuća, materijalno – tehnička sredstva potebna za rad mobilnih timova i informatička oprema, specijalizovane mašine, posebno opremljeno terensko vozilo za Civilnu zaštitu Grada Tuzle koje će služiti za djelovanje u slučaju katastrofa na području Grada i šireg područja. Crveni križ Grada Tuzle je kroz projekat postao bogatiji za dva automatska eksterna defibrilatora, lutke za reanimaciju, sanitetski materijal i trening AED uređaj. Oprema je predstavljena na prekograničnoj vježbi koja je održana u septembru 2022. godine u Tuzli, tokom koje je više od 100 pripadnika službi zaštite i spašavanja pokazalo koordiniran sistem djelovanja u slučaju potrebe za spašavanjem života. Nakon brojnih specijaliziranih obuka i velike, združene pokazne vježbe, organizovane su certifikovane obuke, i to obuka za mehanizam civilne zaštite (CMI) i operativno upravljanje (OPM) Europske Unije za predstavnike službi zaštite i spašavanja. Nosilac implementacije bazičnog i naprednog treninga prve pomoći za pripadnike službi zaštite i spašavanja formiranih u Tuzli bio je Crveni križ/krst grada Tuzla. Organizovani su i okrugli stolovi, na kojima je kroz diskusiju, razmjenu iskustava i praksi podignuta svijest građana i poslovnog sektora o smanjenju rizika od katastrofa.


rtv7.ba

Drugi upravo čitaju