back to top

Započela regulacija korita rijeke Spreče – projekat vrijedan 1,75 miliona KM – .

započela regulacija korita rijeke spreče – projekat vrijedan 1,75 miliona km – .

Danas su započeli radovi na regulaciji korita rijeke Spreče u Lukavcu. Radi se o dionici korita uzvodno od ranije regulisanog dijela korita. Radi se o realizaciji ranije potpisanog Sporazuma Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save  o uređenju korita rijeke Spreče u Lukavcu na potezu od izvedenog dijela do ušća Jale – Faza I, u dužini od ukupno 700 m. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 1,75 miliona KM, a Vlada Tuzlanskog kantona je iz namjenskih sredstava  vodnih naknada osigurala 700.000 KM za njegovu realizaciju.

„Uređenja korita riječnih tokova jedan su od prioriteta u radu Vlade Tuzlanskog kantona, posebno imajući u vidu klimatske promjene i sve češću pojavu bujičnih tokova, te izlijevanje rijeka iz njihovih korita. Ovakvi projekti su značajan preventivni oblik djelovanja, kako bismo sačuvali imovinu koja se nalazi u obalnom području, ali i usjeve i poljoprivredna dobra“, kazao je premijer Halilagić tokom današnjeg uvođenja izvođača radova u posao.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović se zahvalio Agenciji što je prepoznala značaj ovog projekta, te se, imajući u vidu i nadležnosti Agencije, odlučila na udruživanje sredstava sa Kantonalnom vladom.

„Ovo je jedan izuzetno dobar projekat i mislim da on može biti i putokaz lokalnim zajednicama u Tuzlanskom kantonu da izdvoje dio vlastitih sredstava, te ih udruže sa sredstvima koja imamo u Kantonalnom budžetu, a sve u cilju brže i sveobuhvatnije regulacije riječnih i korita potoka u lokalnim zajednicama“, zaključio je ministar Ahmetović.

„Danas započeti radovi su ustvari nastavak aktivnosti koje imamo na regulaciji rijeke Spreče u Lukavcu i njime povezujemo ušće rijeke Jale u Spreču sa već uređenom dionicom korita. Rok za izvođenje radova je 150 dana, ali s obzirom na povoljne uslove za građevinske radove, očekujemo da radovi budu i ranije kompletirani“ rekao je rukovodilac Sektora za izdavanje vodnih akata u Agenciji Mirza Bezdrob.

Uređenjem korita Rijeke, skratit će se riječni tok, osloboditi određena zona, a što će u konačnici stvoriti i preduslove za širenje poslovne zone i privredni razvoj u ovom području.

započela regulacija korita rijeke spreče – projekat vrijedan 1,75 miliona km – . započela regulacija korita rijeke spreče – projekat vrijedan 1,75 miliona km – .


studiod.ba

Drugi upravo čitaju