back to top

Vlada TK sistemski podržava rad Akademije nauka i umjetnosti BiH | .

Ugovor o ostvarivanju programa naučnoistraživačkog rada Akademije nauka i umjetnosti BiH danas su u Vladi Tuzlanskog kantona potpisali ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Muris Čičić.

Ovom događaju u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su i kantonalni premijer Irfan Halilagić i predsjednik kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju Elvis Ahmetović, dok su Akademiju predstavljali i potpredsjednik ANUBiH Mirko Pejanović i sekretar Sekretarijata Akademije Amra Avdagić.

Predsjednik Čičić je u ime Akademije zahvalio premijeru Halilagiću i ministru Omeroviću za podršku koju Tuzlanski kanton već duži niz godina iskazuje prema djelovanju i aktivnostima Akademije.

– Sarajevski i Tuzlanski kanton su jedini koji iz kantonalnih budžeta na sistemski način pružaju finansijsku podršku radu Akademije, na čemu je Akademija zahvalna. Ipak značaj ove saradnje je mnogo veći od materijalnih cifara i davanja. On je simbol razumijevanja značaja ove institucije za razvoj jedne države. Tuzlanski kanton je među prvima shvatio koliko je Akademija važna za uzdizanje misli i popularizaciju nauke i umjetnosti i među mladima i među građanstvom – kazao je predsjednik Akademije Muris Čičić.

Premijer Halilagić naglasio je da je Akademija nauka i umjetnosti najznačajnija naučna i intelektualna ustanova u BiH, navodeći da je čast i obaveza da se pomogne njen rad i dalji razvoj.

– Ove godine, u skladu sa našim mogućnostima to je iznos od skromnih 50.000 KM, ali ćemo nastojati da taj iznos u narednim godinama i povećamo. Od Akademije očekujemo da nastavi sa praksom da nam nudi odgovore na izazove današnjeg društva, kako u naučnom, tako i u društveno – političkom kontekstu – rekao je Halilagić.

Ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović je nagovijestio da je Vlada Tuzlanskog kantona, razumijevajući značaj investiranja i ulaganja u nauku, u kantonalni budžet za 2023. godinu planirala znatno povećanje sredstava i za podršku Akademiji, ali i uopšte za podršku naučno-istraživačkim projektima u Tuzlanskom kantonu, saopćeno je iz Vlade TK.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju