back to top

Vlada TK i USAID započinju procese digitalne transformacije | RTVTK

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić kazao je danas na sastanku koji je upriličen sa predstavnicima Agencije za međunarodni razvoj SAD-a (USAID) da će ovaj kanton učiniti sve u svojim mogućnostima da  što prije započne sa procesima koji se odnose na digitalnu transformaciju javne uprave, saopćilo je Odjeljenje za informisanje Tuzlanskog kantona.

U saopćenju se navodi da su direktor USAID-ovog Projekta E-uprave Emir Ramadanović i tehnički voditelj aktivnosti Projekta Goran Kučera istaknuli USAID-ov projekat E-uprave, koji je započeo 2020. godine, ima za cilj unaprijediti transparentnost i efikasnost javne uprave na svim administrativnim nivoima vlasti u BiH.

Ovo prije svega podrazumijeva unaprijeđenje postojećih i izgradnju novih informatičkih sistema. Jedna od komponenti projekta E-uprave se odnosi na podršku četiri pilot kantona (Tuzlanski, Bosansko-podrinjski, Zeničko-dobojski i Kanton Sarajevo) u procesu centralizovanih javnih nabavki, kao jednog od značajnih koraka za efikasnije i odgovornije trošenje javnih sredstava i efikasniju javnu upravu. Projekat podržava i uvođenje informacionog sistema za elektronske građevinske dozvole.

– Upravo su iskustva Tuzlanskog kantona i Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK bili ulazni parametri za izradu platforme koja treba da bude temelj digitalne transformacije uprave, a to je jedno od reformskih pitanja na kojima insistira i Europska unija- kazao je Ramadanović, ističući da će nova online platforma biti digitalna transformacija postojećeg procesa rada u oblasti javnih nabavki u Tuzlanskom kantonu.

Premijer Halilagić je izrazio spremnost Tuzlanskog kantona da se ide u smjeru digitalne transformacije u svim onim oblastima gdje postoji objektivna mogućnost i spremnost institucije za takve korake. Jedna od takvih oblasti je i prostorno uređenje i građenje.

Predstavnici USAID-a izrazili su zadovoljstvo iskazanom spremnošću premijera i Vlade Tuzlanskog kantona da intenzivno i u više oblasti pokrene procese digitalne transformacije.

Osim premijera Halilagića, današnjem sastanku prisustvovala je i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, sekretar Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK Zdenka Marijanović i pomoćnik sekretara Ureda Adnan Hadžić, saopćilo je Odjeljenje za informisanje Tuzlanskog kantona.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju