back to top

(Video) Svečano otvoreni Dani BHAAAS – a: Uručene posebne plakete novim počasnim članovima  BHAAAS-a iz SAD-a i BiH | .

Brojni domaći i međunarodni stručnjaci prisustvovali su sinoć  svečanom otvaranju ovogodišnjih, 14. po redu, Dana BHAAAS-a koji se održavaju u Tuzli. Tom prilikom istaknuto je kako Tuzla centar nauke i umjetnosti. Preko 800 predavača iz raznih dijelova svijeta tokom Dana BHAAAS-a imaju priliku da podijele svoje znanje i iskustva sa drugima, da se upoznaju i da ostvare neke nove konekcije. Pristunima se obratio i američki ambasador u BiH Michael J. Murphy koji je ukazao na činjenicu da je bh. dijaspora važan dio razvoja ove zemlje, te poručio kako je dobro kada se dijele znanje i istraživanja u različitim oblastima. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, kazao je je ovo prilika da svi čuju i nauče nešto novo, da se umreže i steknu neka nova poznanstva.

Preko 800 predavača iz raznih dijelova svijeta tokom Dana BHAAAS-a imaju priliku da podijele svoje znanje i iskustva sa drugima, da se upoznaju i da ostvare neke nove konekcije.

„Naša misija i vizija je unaprijediti umjetnost i nauku Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Nastojimo stvoriti prilike za slobodnu razmjenu ideja i znanja, a uspjeli smo stvoriti platformu sa naučnicima i umjetnicima koji teže izvrsnosti. Ovi Dani su kruna svega što smo radili i što radimo, a želim istaći da od ove godine organizujemo i projekte koji će biti aktivni tokom cijele godine, a neki od njih su mentorski program za studente, portal koji smo pokrenuli ‘Znanjem do zdravlja’ i drugi“, kazao je Amer Smajkić, predsjednik BHAAAS-a.

Na sinoćnjem svečanom otvaranju u Narodnom pozorištu Tuzla uručene su i plakete novim počasnim članovima iz SAD-a i Bosne i Hercegovine: Ronu Havivu, američkom fotoreporteru čije su ratne fotografije iz Hrvatske i BiH obišle svijet, Adinu Hebibu, bh. umjetniku koji slikarstvom promoviše BiH, Mirsadi Hukić, bh. naučnici koja je specijalizirala mikrobiologiju i prva je čanica Evropske akademije nauka iz BiH, te Mirsadu Kacili, istaknutom kardiohirurgu koji je prepoznao uticaj pušenja na širu društvenu zajednicu i njegova preporuka je bila ključna za donošenje Zakona o zabrani pušenja u Federaciji BiH.

(.)


rtv7.ba

Drugi upravo čitaju