VIDEO/ Pogledajte kompletnu 24. Redovnu sjednicu OV Kalesija: Postoji li sukob interesa za određene odluke koje se usvajaju!? Ima li sankcija za nezakonito trošenje novca u ustanovama!?

video/ pogledajte kompletnu 24. redovnu sjednicu ov kalesija: postoji li sukob interesa za određene odluke koje se usvajaju!? ima li sankcija za nezakonito trošenje novca u ustanovama!?

28.09.2023. je održana 24. Redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija.
Na veoma zanimljivoj sjednici usvojen je dnevni red od 15 tačaka, ali je jedna tačka na samoj sjednici povučena.
Prije rasprave o tačkama dnevnog reda, u rubrici vijećnička pitanja i inicijative možete poslušati iste od strane vijećnika.

Naročito zanimljive, pa i burne, rasprave su bile na tački broj 2 – “Razmatranje i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o zaključivanju ugovora o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom radi formiranja građevinske čestice”.
Postavlja se veliko pitanje – POSTOJI LI SUKOV INTERESA, kako političke i pravne prirode, tako i sa one moralne i ljudske strane!?

Riječ je o temi prodaje općinskog zemljišta prema načelnikovoj firmi, pa je uz brune rasprave bilo i pojedinačno izjašnjavanje vijećnika, te je odluka usvojena uz 14 glasova ZA, odnosno baš broj koliko je bilo potrebno.
Pogledajte video prilog na istu temu.

Veoma zanimljivo je bila i tačka povezana na ovu temu – 9., “Razmatranje i donošenje Odluke o pristupanju izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju i provođenju Regulacionog plana Sjeverna zona Kalesija”, jer se radi o istoj firmi/zgradi, odnosno o novim izmjenama koje je tražila firma načelnika.

Također, mnogo rasprava je bilo na temu Rebalans Budžeta (tačka broj 7: – “Razmatranje i donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu općine Kalesija za godinu.”),, kao i na temu Izvještaja o utrošku budžeta za prvih 6 mjeseci ove godine (tačka broj 12 – “Razmatranje i usvajanje Izvještaja o troškovima tekuće budžetske rezerve općine Kalesija za period 01.01.-30.06.2023. godine.”

Također, žestoke rasprave su se vodile na temu Kapitalnih ulaganja u Dom zdravlja Kalesija. Izvještaj nije dobio niti jedan glas ZA, a mnogo zanimljive i zabrinjavajuže diskusije vijećnika i osoba direktno vezanih za poslovanje JZU Dom zdravlja Kalesija (v.d. direktor, pomoćnik direktora za pravne poslove i predsjednik UO), gdje se mogu konstatovati razne neregularnosti u poslovanju, te čak i ne postojanje traga novca prilikom utroška namjenskih sredstava (tačka br 13 – “Razmatranje i usvajanje Izvještaja o realizaciji Plana kapitalnih ulaganja JZU Dom zdravlja Kalesija”).
Kada je u pitanju ova tema, jedno logično pitanje se nameće – ima sankcija za nezakonito trošenje novca?!

 • — Kompletnu 24. Redovnu sjednicu pogledajte na linku OVDJE

DNEVNI RED
(Prije rasprave o tačkama dnevnog reda, u rubrici vijećnička pitanja i inicijative
možete poslušati iste od strane vijećnika.)

 1. Razmatranje i donošenje Odluke o komunalnom redu.
 2. Razmatranje i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o zaključivanju ugovora o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom radi formiranja građevinske čestice.
 3. Razmatranje i donošenje Odluke o davanju prethodne saglasnosti Skupštini Javnog preduzeća „Veterinarska stanica“ d.o.o. Kalesija za imenovanje predsjednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Veterinarska stanica“ d.o.o. Kalesija.
 4. Razmatranje i donošenje Odluke o davanju prethodne saglasnosti Skupštini Javnog preduzeća „Veterinarska stanica“ d.o.o. Kalesija za imenovanje člana Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Veterinarska stanica“ d.o.o. Kalesija.
 5. Razmatranje i donođenje Odluke o razrješavanju i imenovanju predsjednika Komisije za utvrđivanje i obilježavanje datuma i događaja značajnih za općinu Kalesija, dodjela općinskih priznanja imena naselja i dijelova naselja
 6. Razmatranje i donošenje Odluke o razrješenju zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija.
 7. Razmatranje i donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu općine Kalesija za godinu.
 8. Razmatranje i donošenje Odluke o uslovima i načinu zakupa krova sportske dvorane u Kalesija gradu za postavljanje proizvodnog objekta solarne elektrane.
 9. Razmatranje i donošenje Odluke o pristupanju izmjenama i dopunama Odluke o usvajanju i provođenju Regulacionog plana Sjeverna zona Kalesija
 10. Razmatranje i donošenje Programa zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Kalesija u sezoni 2023/2024. godine.
 11. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o izvršenju budžeta općine Kalesija za period
  01.01.-30.06.2023. godine.
 12. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o troškovima tekuće budžetske rezerve općine Kalesija za period 01.01.-30.06.2023. godine.
 13. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o realizaciji Plana kapitalnih ulaganja JZU Dom zdravlja Kalesija.
 14. Razmatranje i prihvatanje Informacije o završenoj školskoj 2022/2023. godini sa pregledom uspjeha učenika i upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednje škole na području općine Kalesija.
 15. Razmatranje i prihvatanje Informacije o stanju vodovodne i kanalizacione infrastrukture na području općine Kalesija.

(NKP.ba)

www.nkp.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Drugi upravo čitaju