back to top

Uručene medalje za najbolje medove na 6. međunarodnom sajmu pčelarstva „Gradačac 2023“ .

Udruženja pčelara „Pčela“ Gradačac u nedjelju, 17.12.2023. godine, organizovalo je stručno predavanje za pčelare i svečanu dodjelu priznanja i medalja za kvalitet ocjenjenih medova na 6. međunarodnom sajmu pčelarstva „Gradačac 2023“. Ešref Fatić iz Vareša ima najbolje ocijenjeni med na ovogodišnjem sajmu pčelarstva u Gradačcu. Pobjednički pehar dobio je za med Medljikovac.

uručene medalje za najbolje medove na 6. međunarodnom sajmu pčelarstva „gradačac 2023“ .

Uzorci meda i pčelinjih proizvoda dostavljeni su od pčelara sa područja Bosne i Hercegovine, susjedne Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Hemijska i analiza dostavljenih uzorka vršena je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a stručna komisija je obavila senzornu analizu. Uručeno je 177 zlatnih i srebrnih medalja i dodjeljeni pehari za najkvalitetnije medove.

Prvo mjesto u kategorijama lipov i bagremov med osvojio je Zijad Biserović  iz Gunje (Republika Hrvatska). Pehar za najbolje ocijenjeni cvijetni med pripao je Kadiru Hasanbašiću iz Lukavca Gornjeg (Gradačac) a prvo mjesto u kategoriji livada med osvojilo je Pčelarstvo Ibrišević iz Bosanskog Petrovca. U kategoriji miješani med najbolje ocjenjen je uzorak Apiterapije  Aćimović iz Zvornika. Pehari za kvalitet meda dodjeljeni su i pčelarima iz Crne Gore. Slavko Beronja (Grbalj) osvojio je prvo mjesto u kategoriji med planika a pehar za med pelin, kadulja dobio je Nikola Šljivančanin iz Bara.

uručene medalje za najbolje medove na 6. međunarodnom sajmu pčelarstva „gradačac 2023“ . uručene medalje za najbolje medove na 6. međunarodnom sajmu pčelarstva „gradačac 2023“ .

Na ovoj svečanoj ceremoniji, gost predavač bio je istaknuti pčelar Nusret Sirćo iz Olova koji je govorio o bolestima pčela i nestanku pčela. Osim praktičnih savjeta istaknuta je i potreba vršenja analiza meda i pčelinjih proizvoda. To se posebno odnosi na analizu i kontrolu na pesticide.

uručene medalje za najbolje medove na 6. međunarodnom sajmu pčelarstva „gradačac 2023“ .

Rečeno je da u Sarajevu i Mostaru imaju laboratorije i institucije koje vrše ovakve vrste analiza ali su one za pčelare skupe. Upućen je apel vlastima i nadležnim institucijama, da u cilju zaštite domaće proizvodnje i kvaliteta bosansko-hrecegovačkog meda, iznađu adekvatna rješenja za ove vrste analiza koje bi finansijski bile prihvatljive za pčelare.

Predavanju je prisustvovao veliki broj pčelara sa područja grada Gradačca, te  iz Modriče, Doboja, Gračanice, Stjepan  Polja, Tuzle, Živinica, Kneževa, Breze, Vareša, Bosanskog Petrovca, Gornjih Koliba (Brod), Gunje (Hrvatska) i Brčko Distrikta.

uručene medalje za najbolje medove na 6. međunarodnom sajmu pčelarstva „gradačac 2023“ .

Na sajmu pčelarstva ‘’Gradačac 2023.’’, podsajamskoj manifestaciji 50. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sama šljive u Gradačcu, koji se održavao od 23. do 26. avgusta 2023. godine učestvovalo je tridesetak izlagača, pčelara i proizvođača pčelarske opreme iz Bosne i Hercegovine i susjednih država. Održano je nekoliko stručnih predavanja. Govorilo se i o apiterapiji. Predavač je bio Božin Milojković, certificirani apiterapeut apiterapeutskog udruženja “Apis”iz Beograda.

Udruženje pčelara “Pčela” Gradačac, ove godine pokrenulo je aktivnosti na pronalaženju lokacije i kupovine zemljišta za izgradnju pčelarskog doma, što nakon završetka projekta otvara mogućnosti organiziranja edukativnih radionica, ali i primjene apiterapije i na ovom području.

uručene medalje za najbolje medove na 6. međunarodnom sajmu pčelarstva „gradačac 2023“ .uručene medalje za najbolje medove na 6. međunarodnom sajmu pčelarstva „gradačac 2023“ .

Radio Gradačac


radiogradacac.ba

Drugi upravo čitaju