back to top

U Tuzli počeli 14. dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka | RTVTK

Svijet i svjetska dešavanja u nekoliko naučnih oblasti Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka ponovo je dovele u Bosnu i Hercegovinu. Ove godine u Tuzlu gdje su danas počeli 14. dani Akademije.

„Što se tiče programa koji smo organizovali, on je izuzetno bogat. Imamo pripremljenih 25 simpozija. Od toga petnaest simpozija su iz medicinskih oblasti, sedam simpozija su u tehničkim i prirodnim znanostima, jedan simpozij u području održivog i urbanog razvoja, zatim jedan iz humanističkih i umjetničkih znanosti, jedan za studente medicine. Kada je u pitanju posjećenost, stvarno mi je važno da istaknem da smo ove godine dostigli broj od 800 registrovanih posjetilaca, što je mislim rekord za svih ovih 14 godina u odnosu na to što smo uradili“ ističe profesor Amer Smajkić, predsjednik BHAAAS-a.

Tradicionalno i ove godine Konferenciju je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, jer, kako je danas istakao ministar Sevlid Hurtić – ovo je ulaganje u budućnost.

„Mi sa opremom koju imamo u BiH, iz svih oblasti, ne mogu reći da imamo vrhunsku, ali pokušavamo sa ljudima, koji su naši stručnjaci u svijetu, da ih dovedemo u BiH. Za to imamo obezbijeđena sredstva na godišnjem nivou. Da dođu, prenesu svoje znanje, da naše doktore, inžinjere, naše učitelje educiraju i  pokažu im smjernice koje trebaju da imaju dalje u životu“ istakao je ministar Hurtić.

Predavanja, radionice, okrugli stolovi i specijalizirani programi obrađuju aktuelne teme. Znanja će razmijeniti stručnjaci iz različtiih oblasti, ali jedan od važnih ciljeva je i transfer znanja na studente.

„Ono što treba naglasiti jeste da je program za studente otvoren za sve, da uglavnom postoji i u hibridnoj opciji, odnosno da se studenti mogu priključiti i on-line ukoliko nisu tu u Tuzli. Zaista im preporučujem, kako studentima medicinskih fakulteta, gdje danas već i sutra imamo zaista bogate aktivnosti iz medicinskih oblasti, tako i studentima tehničkih i drugih usmjerenja. Recimo, već sutra imamo prezentaciju Admira Mašića sa MIT-a koji je istraživač svjetskog glasa, koji je nedavno napravio jedno veliko otkriće i u saradnji sa BHAAAS-om je pristao to podijeliti sa nama na ovogodišnjim Danima“ kazala je danas profesorica Maja Arslanagić, voditeljica Odjela društvenih nauka BHAAAS-a.

14. dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka traju do 4 juna. Važno je istaći i da svi naši stručnjaci, koji su u Tuzlu tim povodom stigli iz različitih dijelova svijeta, čine to volonterski i u svoje slobodno vrijeme.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju