back to top

U Tuzli počele obuke iz bazične i napredne prve pomoći za pripadnike službi zaštite i spašavanja | .

Crveni križ/krst grada Tuzla  jedan je od projektnih partnera u Projektu „Jačanje kapaciteta institucija za zaštitu i spašavanje (CoPRIS)“, čiji je nosilac Grad Tuzla, a koji se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje EU Srbija i Bosna i Hercegovina 2014.-2020.

Jedna od aktivnosti projekta, čiji je nosilac Crveni križ/krst grada Tuzla, je implementacija bazičnog i naprednog treninga prve pomoći za pripadnike službi zaštite i spašavanja formiranih u Tuzli.  Crveni križ/krst grada Tuzla je za realizaciju ove projektne aktivnosti izvršio nabavku opreme za izvođenje obuke. Radi se o lutkama za reanimaciju, sanitetskom materijalu i trening AED uređaju. Također, odabrani su izvođači obuke koji su kreirali poseban plan edukacije za svaku službu zaštite i spašavanja zasebno, obraćajući pažnju na poslove koje određena služba obavlja u vrijeme prirodne ili druge nesreće ali i tokom svakodnevnog rada. 

Realizacija edukacija  iz prve pomoći je počela je u decembru 2022. godine, a završetak se očekuje do 31. marta 2023. godine.

Ovo je prva obuka ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini. Po okončanju ove projektne aktivnosti i edukacije pripadnika službi zaštite i spašavanja Grad Tuzla će imati kvalitetno obučene pripadnike službi zaštite i spašavanja i ojačane kapacitete za pružanje prve pomoći unesrećenim osobama u slučaju većih nesreća.

Ne treba zaboraviti da tokom odgovora na prirodnu i drugu nesreću, ali i tokom obavljanja redovnih poslova, dolazi do različitih vrsta povreda pripadnika službi zaštite i spašavanja te je ovakva obuka značajna i sa tog apekta.  Poseban dio obuke je posvećen edukaciji iz osnovnog održavanja života (BLS), odnosno kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe automatskog eksternog defibrilatora.

Kao jedan od načina osnaživanja sistema zaštite i spašavanja, Crveni križ/krst grada Tuzla je u augustu 2022. godine nabavio dva automatska eksterna defibrilatora, koji će biti od velike koristi unesrećenim osobama. Naime, upotrebom pomenutog aparata šanse za preživljavanje srčanog aresta višestruko su povećane. Prema Zajedničkom akcijskom planu za koordinisano reagovanje u pružanju uzajamne pomoći pri zaštiti, spašavanju i otklanjanju posljedica prirodnih i drugih nesreća/vanrednih situacija i katastrofa, koji je izrađen u ovom projektu, Služba hitne medicinske pomoći JZNU Doma zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ izvršit će analizu i odrediti lokacije za postavljanje ovih aparata u Tuzli.

Rezultat provedbe ove obuke je podrška Službi civilne zaštite Grada Tuzla u podizanju kapaciteta u efikasnijoj implementaciji strateških i operativnih mjera, a samim tim i unapređenje sistema zaštite i spašavanja u Tuzli i u prekograničnom području.

CoPRIS/.


rtv7.ba

Drugi upravo čitaju