back to top

U Tuzli održana tribina “9. januar 1992. – Dan podsjećanja na genocide nad Bošnjacima”

u tuzli održana tribina “9. januar 1992. – dan podsjećanja na genocide nad bošnjacima”

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla sinoć je  Centru za mlade “Tušanj” održana tribina „9. januar 1992. – Dan podsjećanja na genocide nad Bošnjacima“.

Na tribini je govorio bivši direktor i član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Amor Mašović. Mašović je u dugogodišnjoj karijeri, zajedno sa svojim timom, učestvovao u otkrivanju oko 3.350 masovnih i pojedinačnih grobnica, sa oko 18.000 posmrtnih ostataka žrtava.

Prema riječima Mašovića, organizovanje ovakvih tribina je jako značajno jer samo tako istina može izaći na vidjelo. Ovom prilikom on je govorio o svojim dugogodišnjim iskustvima u timu za traženje nestalih i istraživanjima masovnih grobnica u BiH.

– Moj strah od zaborava veći je od užasa koji sam prisiljen pamtiti svaki dan. Cilj ove prezentacije jeste da mlade odučimo od onoga kako su bile vaspitavane generacije prije njih, rekao je Mašović i dodao:

Prisutni su kroz multimedijalnu prezentaciju mogli da čuju informacije i činjenice vezane za masovne grobnice, kao i da vide jezive podsjetnike na ratne strahote i stradanja, prije svega, bošnjačkog naroda u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Amor Mašović je u izlaganju podsjetio i kako je oko 150.000 Bošnjaka, tokom 3,5 godine agresije na tada Republiku BiH, prošlo kroz koncentracione logore, da ih je oko dva miliona raseljeno, odnosno bilo prinuđeno napustiti vlastite domove te da ih se 32.000 vodilo kao nestali. Rečeno je i to da je 30.000 žena i djevojaka bilo žrtvama silovanja ili seksualnog zlostavljanja te da je, u ostvarivanju genocidnih ciljeva od strane tadašnje Jugoslavenske narodne armije, policije i vojske Republike Srpske uništeno i oko 1.600 vjerskih objekata.

Tribinu je pratio veliki broj posjetilaca, a prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Ahmed-ef. Huskanović. 

studiod.ba

Drugi upravo čitaju