back to top

U MZ Miričina očišćena divlja deponija i posađen drvored

Gračanica, 10. 1. 2023. – U okviru društveno odgovorne kampanje {ZAJEDNO} za bolje sutra – eco edition, dm drogerie markt podržao je realizaciju 17 ekoloških projekata. Među njima je i projekt „Eko put od deponije do izletišta“ koji je realizirala Nevladina organizacija Centar za obrazovanje, razvoj i afirmaciju „Ceora“ na području mjesne zajednice Miričina.

u mz miričina očišćena divlja deponija i posađen drvored

U sklopu navedene ekološke akcije, uklonjeno je 50 kamiona čvrstog otpada i smeća te je posađen drvored od 20 sadnica lipe i kestena. Prethodno je teren mašinski očišćen, a lokacija koja je posljednjih godina korištena kao divlja deponija, vraćena je u prvobitno stanje te će se opet koristiti kao izletište i mjesto za odmor, šetnju i rekreaciju.

„Na uređenju ove lokacije učestvovalo je više od 50 volontera i volonterki, a čišćenjem i promocijom ekoloških aktivnosti otvorili smo mogućnosti za buduće ekološke akcije. Zahvaljujemo se kompaniji dm drogerie markt što je prepoznala važnost ovog projekta i što smo zajedno ovoj lokaciji vratili prvobitnu namjenu“, izjavila je Lutvija Čolo, predsjednica NVO Ceora.

Pored volontera, doprinos u realizaciji projekta dali su i predstavnici neformalne grupe građana „Euro horizonti“, mjesne zajednice „Miričina“, Javne ustanove Osnovna škola „Miričina“, Udruženja žena „Miričanke“, Lovačke sekcije „Miričina“, Grada Gračanice te mještanke i mještani mjesne zajednice „Miričina“.

Projekt „Eko put od deponije do izletišta“ jedan je od ukupno 17 odabranih, koje je u sklopu kampanje {ZAJEDNO} za bolje sutra – eco edition, kompanija dm podržala s više od 60.000 KM. Kampanja se realizira već duži niz godina, a do sada je kroz različite aktivnosti dm podržao domaće proizvođače i ekološke projekte.

gracanicki.ba

Drugi upravo čitaju