back to top

Tuzlanski kanton suočen sa brojnim društvenim problemima, građani čekaju na reakciju vlasti

Tuzlanski kanton suočen je u posljednjih godinu dana s ozbiljnim društvenim problemima, kao što su ubojstva, femicid, kolaps zdravstvenog sustava u kojem onkološki pacijenti nemaju pravo na adekvatno liječenje, zbog čega umiru. Mnogo je i drugih problema na koje oporba i nevladin sektor konstantno upozoravaju.

Već više od dva mjeseca Skupština građanki i građana Tuzlanskog kantona čeka od Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona da se očituju o jednom od gorućih problema, a to su brojni femicidi, koji su sve prisutniji u Tuzlanskom kantonu.

SABINA MUJEZINOVIĆ, Skupština građana i građanki Tuzlanskog kantona

“Dobili smo informaciju da pokušavaju našu inicijativu da prevedu u svoje političko djelovanje. Apsolutno to odbijamo, jer mi niti jedna nismo članice nijedne političke stranke. Ne dozvoljavamo da politika u ovo uđe jer je politika do ovoga i dovela. Dakle, mi imamo ozbiljan problem ubojstava žena. To nema veze niti sa jednom politikom. To je životni, esencijalni problem stanovnika Tuzlanskog kantona.”

ADI SELMAN, Karton revolucija

“Sve je do nas. Do ljudi. Sve dok ljudi, mi građani budemo puštali i dok nam bude bitno samo da se mi uhljebimo ili nešto slično, ovako će biti. Jer nismo svjesni da na ovaj način sami sebe uništavamo. Jer mi danas možemo dobiti neki posao, neki sitni benefit, a zauzvrat ćemo dobiti rudnik litijuma, kolaps zdravstvenog sistema, obrazovanja i bilo čega. Na nama je sve. Sve dok mi ne budemo kažnjavali i govorili neću ti dati glas, ovako će biti.”

I zastupnici oporbe, posebice zastupnice, nastoje u posljednje vrijeme uvrstiti u dnevni red točke dnevnog reda koje su važne za Tuzlanski kanton, poput stanja sigurnosti, tuzlanskog aerodroma, nabavke linearnog akceleratora, ali svaki put bude odbijeno.

SILVA BANOVIĆ, zastupnica u Skupštini TK

“Ustavni sud koji je profunkcionirao će reći svoje, Tužilaštvo kroz istrage koje su trenutno u tijeku čemu svjedočimo će također dati određen doprinos. Nažalost da moramo ići na takav način, ali ako se glas drugačije ne čuje i to je jedan od načina.”

AMRA NADAREVIĆ VODENČAREVIĆ, zastupnica u Skupštini TK

“Bila je jedna tematska sjednica koja se tiče nasilja, poslije toga smo imali tematsku sjednicu vezanu za UKC Tuzla, međutim ništa apsolutno nije riješeno.”

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović ističe da je u posljednjih godinu dana mnogo toga učinjeno i napravljeno, ali da takvi projekti ne dolaze u javnost, zbog čega mu je žao. Priznaje da je svima bolna točka nabavka linearnog akceleratora.

ŽARKO VUJOVIĆ, predsjednik Skupštine TK

“Mislim da je odgovornost, nema tu nevinih, na svim menadžmentima i svim sazivima Vlade od 2014. do sada. I svako neka vidi šta je u tom lancu radio, koliko je obezbijedio i da li se interesovao i da li je taj menadžment radio, ili su bili prioriteti neke druge stvari.”

Prioriteti bi sada svakako morali biti surovi podaci koji dolaze iz Tuzlanskog kantona. U posljednjih devet mjeseci u Tuzlanskom kantonu bilo je deset femicida, zabilježeni su pokušaji samoubojstava maloljetnika, svakodnevna su uhićenja zbog droge, a zbog nabavke linearnog akceleratora provode se opsežne istrage u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, nekada uglednom zdravstvenom centru u Europi. Sve ovo pokazuje da je odavno pet do 12, mada naši sugovornici smatraju da je zapravo odavno već 12 i 5.

(BHRT/Maja Nikolić)

Drugi upravo čitaju