back to top

Tužan dan za Tuzlu: Preminuo Arif Ahmetašević – .

tužan dan za tuzlu: preminuo arif ahmetašević – .

Danas je u Tuzli preminuo Arif Ahmetašević, bosanskohercegovački interpretator sevdalinki, otac djevojke Edine Ahmetašević koja je ubijena na tuzlanskoj Kapiji od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske sa planine Ozren.

Četiri mjeseca poslije je kao pripadnik Armije BiH na planini Ozren zajedno sa suborcima zarobio skupinu srpskih vojnika. Uprkos svojoj tragediji, postupio je po pravilima Ženevske konvencije. Zbog humanog postupanja sa zarobljenicima, na prijedlog Srpskog građanskog vijeća BiH Tuzla je proglašen međunarodnim humanistom godine. Dobio je zlatnu povelju „Linus Paulin“ s plaketom zlatnom značkom i priznanja međunarodnog humaniste 2005. godine, piše RTVTK.

Priznanje mu je dodijelila Međunarodna liga humanista iz Graza. 2008. godine udruženje građana „Front“, organizacija koja najveći dio rada posvećuje zaštiti ljudskih prava i borbi protiv državne torture, imenovala ga je za počasnog člana.

Arif Ahmetašević bio je i eminentni bosanskohercegovački interpretator sevdalinke iz Tuzle. U saradnji s Institutom sevdaha Omera Pobrića snimio je CD sa deset sevdalinki.

Mjesto i vrijeme dženaze i ukopa biti će poznato naknadno.


studiod.ba

Drugi upravo čitaju