back to top

Turali-begov vakuf simbol današnjeg javno-privatnog partnerstva | .

Naučna konferencija u povodu 450 godina od uvakufljenja Gazi Turali-begovog vakufa koja je sinoć otvorena u Tuzli, nastavljena je danas izlaganjima naučnih istraživanja o značaju vakufa, njihovoj društvenoj i prosvjetnoj ulozi, o uzurpaciji vakufa i sanaciji dijela Turalibegove zaostavštine. Domaćin radnog dijela Konferencije bila je Behrambegova medresa.

Gazi Turali-beg, najveći tuzlanski vakif je zajedno sa Gazi Husref-begom u Osmanskom carstvu imao rukovodeću vojnu ulogu. A kasnije je imenovan na časnu funkciju sandžakbega u Zvorničkom, Bosanskom, Smederevačkom, Hercegovačkom i Srijemskom sandžaku.

  • Tuzla je bio jedan skromni drveni mali gradić po popisu iz 1533. godine sa svega 57 kuća. On izvan te utvrde u polju gradi svoj vakuf, kazao je u svom izlaganju Emir Šečić, djelatnik Instituta za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle.

Uvakufio je imovinu i u drugim gradovima, a Tuzli je gazija Turali-beg poklonio prvi mekteb, 38 dućana, hamam, slane bunare, vodovod i džamiju. Njegova vakufnama sačuvana je u originalu.

  • Ta vakufnama zalazi u detalje: Ostavlja imovinu oko džamije i govori koliko će tu biti uposlenika i šta trebaju da rade, koliko će im plata iznostiti što je nama jedan izuzetan urnek kako treba da se ponašamo i kako mi i u ovom vremenu možemo ostaviti nešto za buduće generacije. Bilo da se radi o materijalnim dobrima, bilo da se radi o znanju, kaže Ahmed ef. Hatunić, direktor Behrambegove medrese u Tuzli koja je i sama vakufska zadužbina Behram-bega.

Nakon Drugog svjetskog rata Tuzli nije mnogo ostalo od Turalibegova vakufa. Danas se uz džamiju koja nosi njegovo ime na vakufskoj zemlji nalazi i nova zgrada u kojoj su smještene institucije Islamske zajednice.

  • Kada tražimo od države da donese zakon o restituciji ili o denacionalizaciji mi tražimo ustvari da vrate svu onu imovinu koju je oduzeo prethodni sistem, a koja je bila namijenjena široj društvenoj zajednici. Vakufi nisu namijenjeni samo Islamskoj zajednici, kao što imovina drugih vjerskih zajednica nije samo njima nego društvu kao takvom, pojasnio je hafiz dr.sci. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Vakufi iz 16. i 17. vijeka preteče su današnjeg javno-privatnog partnerstva kakvo društvo treba promovirati i zagovarati, poručeno je sa Naučne konferencije koju su na 450. godišnjicu od potpisivanja Gazi Turali-begove vakufname organizirali Institut za društvena i religijska istraživanja, Medžlis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo tuzlansko.

rtvtk.ba

Drugi upravo čitaju